Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Smrt na setu: Aleca Baldwina optužit će za ubistvo

Preuzmite sliku

Prošlo je više od godinu dana od kada je glumac Alec Baldwin (64) na filmskom setu rekvizitom upucao snimateljicu Halyne Hutchins, a sada će ga optužiti za ubistvo iz nehata, potvrdili su iz ureda okružnog tužilaštva u New Mexicu.

Osim njega, za isto će osuditi i Hannah Gutierrez-Reed koja je bila zadužena za oružje i rekvizite koje je usmrtilo snimateljicu i ranilo redatelja, piše Daily Mail.

Nakon temeljitog pregleda dokaza i zakona države New Mexico, utvrdila sam da postoji dovoljno dokaza za pokretanje kaznene optužbe protiv Aleca Baldwina i ostalih članova filmske ekipe Rusta. Na mom mjestu niko nije iznad zakona i svako zaslužuje pravdu – rekla je okružna tužiteljica Santa Fea Mary Carmack-Altwies.

Odluku o krivičnoj prijavi objavila je zajedno s tužiteljicom Andreom Reeb, otprilike tri mjeseca nakon što su dobili konačni izvještaj o incidentu iz ureda šerifa Santa Fea.

I Baldwin i Gutierrez-Reed suočavaju se s najviše 18 mjeseci zatvora ako budu osuđeni.

Dave Halls, pomoćnika direktora, koji je Baldwinu predao Colt, priznao je krivicu jer je neoprezno koristio oružje.

Hutchins je ubijena metkom koji je ispaljen iz pištolja kojeg je Baldwin držao u ruci 21. oktobra 2021., ali glumac insistira na tome da nije povukao okidač i krivi voditelje rekvizita što nisu provjerili da li  je pištolj napunjen.

Filmski set u Santa Fea, na kojem je došlo do pucnjave nakon incidenta je zatvoren i pokrenuta je istraga. No, prošle je jeseni najavljeno da će se snimanje nastaviti u januaru s istim glavnim glumcima i redateljem, ali da neće biti u Novom Meksiku. Matthew Hutchins, suprug preminule snimateljice, bit će izvršni producent.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje