Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sjećate li se njega: Nesretni dječak koji je osvojio srca svih ostao bez Messijeva dresa

Preuzmite sliku

Prije dvije godine priča o malenom Murtazi Ahmadiju poput požara se proširila društvenim mrežama. On je, tada kao petogodišnji dječak, u Afganistanu od plastične vrećice napravio improvizirani dres svog idola Lionela Messija, jer njegova porodica nije imala novca za kupiti mu original.

Fotografija na kojoj pozira s tim “dresom” vrlo brzo je postala viralna i započela je akcija kojoj je konačni cilj bio da mali Murtaza upozna Messija.

Messi mu ispunio najveću želju

I to se i dogodilo, u Dohi, na prijateljskoj utakmicu koju je Barcelona došla odigrati. Murtaza je bio razdragan, a osim što se upoznao i družio s Messijem, dobio je i poklone, među kojima je bio i originalni Lionelov dres iz reprezentacije Argentine, s potpisom i posvetom za malenog Afganistanca.

Na taj je dan Murtaza lebdio u oblacima, ali nažalost njegova sreća nije dugo potrajala. Po povratku u Afganistan počele su prijetnje od strane lokalnih talibana.

“Zvali su nas i govorili ‘sad ste postali bogati, dajte novac koji ste dobili od Messija ili ćemo vam oteti sina’ “, prepričala je Murtazina majka Shafiqa.

Morali pobjeći od kuće 

Cijela porodica je sad bila primorana otići iz jugoistočne pokrajine Ghazni u glavni grad Afganistana Kabul, u strahu od talibana kojima je u ratu s tamošnjim vlastima Ghazni iznimno bitno strateško područje. Sukob šijitske etničke skupine Hazara i sunitskih talibana eskalirao je do te mjere da je ubijeno na stotine civila, prenosi Dnevnik.hr.

Humayoon Ahmadi ispričao je AFP-u kako protekle dvije godine njegov mlađi brat nije išao u školu, jer za to nisu postojali sigurnosni uslovi u Ghazniju.

Ono što je Murtazu posebno rastužilo je to što uslijed talibanskih napada i bježanja glavom bez obzira, nisu mogli ponijeti ništa sa sobom, pa tako niti dres kojeg je Messi dobio. Dres je ostao kod kuće i lako moguće da ga Murtaza više neće tamo pronaći…

Drugi je ovo put da je porodica danas sedmogodišnjeg Murtaze morala napustiti svoj dom. Prije dvije godine su nakratko izbjegli u Pakistan, ali od tamo su se bili prisiljeni vratiti nakon što su ostali bez novca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,