Srijeda, 24. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sanela Diana Jenkins: Buduća bosanska predsjednica?

Preuzmite sliku

U najvećem intervjuu koji je dala dosad, svjetski poznata poduzetnica i humanitarka iz BiH koja živi u Americi, Sanela Diana Jenkins, govori o svome životu u Malibuu, odgoju djece i slavnim prijateljima te priznaje kako razmišlja da se kandiduje na predsjedničkim izborima u BiH 2018. godine.

 • sanela
 • Bio je pravi poduhvat organizirati intervju i fotografiranje Sanele Diane Jenkins (41). Ova uspješna poduzetnica i humanitarka, rođena Sarajka, ima do u detalje isplaniran dnevni raspored sedmicama unaprijed. Stoga je zbog naše molbe za poseban editorijal morala pomjeriti dogovorene sastanke. Fotografiranje je upriličeno u njenom domu u Malibuu, ekskluzivnom mjestu u blizini Los Angelesa, na obali Tihog okeana, poznatom po dugim plažama i ekstravagantnim domovima filmskih zvijezda. Za fotoseansu bio je angažiran Steven Gomillion, poznati američki fotograf slavnih, kao što su Rihanna, Jennifer Lopez, Justin Biber i Sharon Stone.

  Svoj dom u Malibuu Sanela dijeli sa sinom Innisom (14) i kćerkom Eneyom (11), a često su tu i njeni roditelji, otac Smajo i majka Rašida, koji žive u Sarajevu. Nekadašnji ekonomista Smajo Ćatić i knjigovođa Rašida imali su i mlađeg sina Irnisa, koji je poginuo na samom kraju rata u 21. godini. Sanela je, godinama kasnije, odlučila u spomen na brata osnovati Fondaciju “Sanela Jenkins”, koja danas pomaže školama, bolnicama i drugim institicijama kojima je pomoć potrebna, kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Samo za našu zemlju Sanela je do sada donirala preko tri miliona KM. Osnivačica je i Klinike za ljudska prava koja djeluje na prestižnom Kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu (UCLA).

  Slijedom ratnih okolnosti, djevojka iz sarajevskog naselja Alipašino Polje obrela se u Londonu, tamo završila ekonomiju, udala se i rodila dvoje djece, ali je britanska prijestolnica nije mogla zadržati. Kad se nakon 12 londonskih godina, 2005., s porodicom preselila u Ameriku, nakon kratkog vremena na Floridi, u Malibuu je pronašla pravi dom, te proširila krug prijatelja od kojih su mnogi najpoznatije svjetske filmske i muzičke zvijezde. U Americi je pokrenula vlastiti biznis lansiravši zdravo piće Neuro Drinks, koje je brzo steklo veliku popularnost.

  Jeste li sada Amerikanka, barem po nekim navikama, kulturološkim razmišljanjima?

  Ako smo iskreni prema sebi i ne lažemo okolinu, onda svako zna da je vrlo teško promijeniti genetiku i navike. Sve i da hoću, ne mogu biti Amerikanka jer sam to što jesam i jako sam ponosna što dolazim iz Bosne i Hercegovine. Amerika je velika zemlja, s raznim mogućnostima, i tu ima mjesta za sve. Mi koji doselimo smo dio te američke različitosti, ali s tim što unosimo svoje osobenosti u taj miks kultura. Ako pokušavate biti nešto što niste, i čak da ste dobri u tome, uvijek ste kopija. Ja tako ne znam i ne želim, to sam što jesam i originalna kakva jesam. Uvijek je prihvatljivo napraviti nadgradnju i oplemeniti svoju kulturu, spoznati nove stvari i usvojiti ih. Recimo, od Amerikanaca treba prihvatiti poslovnu profesionalnost i konkretnost, uslužnost, organizaciju i slično. Oni su kao društvo jako organizovani, za razliku od nas koji uvijek radimo po svome i sistem nam puno ne znači. U redu je prihvatiti dobre stvari, ali sve se nadograđuje na temelje koje svako od nas već ima.

  Kako je izgledalo kad ste se tek doselili?

  U Los Angeles sam dolazila i ranije, tako da mi nije sve bilo nepoznato. Također sam već imala dosta prijatelja, tako da nisam baš, što se kaže, pala s neba i počela upoznavanje. Prije toga sam živjela na Floridi, pa u Londonu, pa sam se i tamo sa mnogima viđala.

  Od koga ste kupili vilu u Malibuu u kojoj danas živite?

  Vlasnik je bio velika zvijezda country muzike Kenny Rogers. Unutrašnjost je poprilično preuređena, uključujući, naravno, i kompletan namještaj. Značajno smo dogradili kuću te napravili novu u drugom dijelu posjeda koji se prostire na preko 10 duluma, tako da se obje kuće uklapaju u cijeli ambijent. Biti u Americi deset godina na istoj lokaciji govori puno o našoj vezanosti za ovu kuću, jer se obično ljudi ne zadržavaju toliko na jednom mjestu. Ja sam cijelu deceniju tu i istinski uživam u kući i ambijentu koji sam stvorila.

  (Mersiha Drinjaković / Gracija.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje