Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rasisti iz Srbije vrijeđali pjevačicu iz Konga, ona im odgovorila na tečnom srpskom

Preuzmite sliku

Stella Muleka u Srbiju je iz rodnog Konga došla na studij i veoma brzo zavoljela običaje i tradicionalnu muziku te zemlje. Krajem prošle godine u saradnji s Dejan Petrović Big Bendom otpjevala je prepjev pjesme Ej dragi dragi (Kosovski božuri) te snimila i spot.

Međutim, neki komentari koji su je dočekali nakon što je spot izašao, razočarali su ovu djevojku koja je tokom svojih godina života u Srbiji naučila tečno govoriti i srpski. Upravo se na srpskom preko Instagrama obratila svima onima koji ne shvataju da rasizmu nema mjesta u društvu.

“Ja neću biti osoba na koju ćete usmjeriti svoju mržnju”

“Željela bih zahvaliti Dejanu za ovako lijep projekt i što me je pozvao da budem dio istog, jer on zna, kao i moja porodica i pravi prijatelji u Srbiji, koliko volim Srbiju kao zemlju i koliko poštujem njenu kulturu”, započela je mlada pjevačica.

“Provela sam mjesec dana učeći plesati kolo sa svojim sjajnim kumom i 6 mjeseci sam učila srpski jezik kako bih mogla upisati fakultet ovdje na diplomskom, gdje sam plakala svaki dan jer nisam dovoljno znala srpski, ali sam uz pomoć porodice položila sve ispite na srpskom s ocjenama 9/10, osim ekonometrije, iz koje sam imala nižu ocjenu”, napisala je.

“Razumijem da je Kosovo osjetljiva tema za veliki broj Srba, a oni koji misle da sam ovo otpjevala zbog popularnosti i slave, imaju pravo na svoje mišljenje i to me ne pogađa. Kao prvo, ja nisam iz Amerike, već iz Afrike. Kao drugo, to nije džungla, nemam divlje životinje u dvorištu niti sam došla u Srbiju jer sam migrant. Žao mi je svih vas koji pričate o kulturnom odobravanju ili da je miješanje rasa genocid, jer vidim da imate toliko mržnje u sebi da je morate usmjeriti na nekoga. Ali ta osoba neću biti ja”, poručila je jasno.

“Ostajem ovako i ovdje. Ostavite moju porodicu na miru”

“Izvinjavam se ako želite da vaša snajka ima plave oči i zlatnu kosu. Ja imam tamne oči i tamnu kosu i ostajem ovako i ovdje. Jedini način da napustim Srbiju jest da budem deportirana, što se neće dogoditi jer se svaki dan trudim da ne prekršim nijedan zakon, kao i da živim u skladu sa srpskim zakonom i poštujem ga”, poručila je rasistima.

Otkrila je i da rasisti uznemiravaju i njenu porodicu na društvenim mrežama.

“I ostavite na miru moju porodicu – ne šaljite im poruke na Instagram i Facebook kako ne želite crnce i crnkinje u Srbiji jer veliki dio vas živi u inostranstva – u Africi, Americi, Aziji – i niko vam ne govori da se vratite u svoju zemlju”, poručila je Stella.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,