Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prolaznici će ulične svirače u Londonu uskoro moći plaćati i karticama

Preuzmite sliku

Uskoro će se ulični performeri i muzičari u Londonu moći služiti beskontaktnim čitačima kartica kako bi ih prolaznici bez “sitnog” novca mogli nagraditi za svirku ili show.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan tim je povodom rekao da je London prijestonica muzike u kojoj su nastali i razvijali se izvođači poput Adele, The xx-a i Due Lipe te ako želi zadržati takav standard onda treba podržati, kako ih je nazvao, “zvijezde budućnosti”.

“Sviranje na ulici pomaže izvođačima u razvoju da predstave svoj talent i nastupe pred velikim brojem ljudi. Sada će građani Londona još lakše moći podržati ‘fantastične talentovane ulične performere’ “, kazao je Sadiq Khan.

Sam sistem su zajedničkim snagama razvile organizacije “Busk in London”, odnosno inicijativa koja pomaže da se unaprijedi ulično sviranje u Londonu, te švedska tehnološka kompanija iZettle, a sve uz srdačnu podršku londonskih vlasti.

Oni su osigurali čitače kartica za muzičare, koji će sada osim sitniša moći primati i uplate preko beskontaktnih kartica te nosivih gadgeta.

Charlotte Campbell jedna je od prvih koja je isprobala ovaj način i istakla je kako je primijetila mnogo veću zaradu. Ona je postavila čitač kartica da oduzme samo dvije funte kako prolaznici ne bi morali određivati koliko će joj dati.

“Ako se ulični umjetnici poput mene ne prilagode društvu bez gotovine, prema kojem idemo, postoji rizik da ćemo izumrijeti kao oblik umjetnosti”, navela je ulična pjevačica Charlotte Campbell u razgovoru za britanski Guardian. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,