Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo poznati kompozitor Kornelije Kovač

Preuzmite sliku

Jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih pop-rock muzičara s ex-jugoslavenskih prostora, kompozitor, pijanist i aranžer Kornelije Kovač preminuo je danas u Beogradu u 81. godini.

Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju “Pusti trotoari” Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač imao je u subotičkoj gimnaziji, koju je pohađao, na tada popularnim popodnevnim čajankama.

Svoju karijeru započeo je 1961. godine. Postao je kompozitor zahvaljujući odličnom glazbenom obrazovanju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U 1961. godini, osniva svoj prvi sastav BKB, koji je u to vrijeme postao poštovani jazz trio. Godine 1963. učestvuju na jugoslavenskom jazz festivalu, koji je održan u Bledu u Sloveniji.

Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, 1966. godine se pridružuje kultnom sarajevskom bendu – Indexima. S njima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u. Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gdje je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Euroviziji.

Nakon sedam godina rada tokom kojih je Korni grupa dostigla kultni status u Jugoslaviji, skupina se raspada i Kornelije Kovač počinje pisati za druge izvođače, a posebno za Zdravka Čolića. Dugo je radio i u Velikoj Britaniji i Španiji. Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,