Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Michael Schumacher danas slavi 51. rođendan: Pogledajte snimak dolaska velikog čovjeka i legende Formule 1 u BiH

Preuzmite sliku

Legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher danas puni 51 godinu.

Na žalost, nakon penzionisanja doživio je 2013. godine tešku nesreću na skijanju u francuskim Alpama i od tada se o njemu brine njegova porodica potpomognuta cijelim medicinskim timom.

U kakvom je Schumacher tačno stanju, niko ne zna, jer se prema njegovoj izričitoj želji, ono mora čuvati daleko od “očiju i ušiju” javnosti.

Sedmerostruki svjetski prvak, koji se trenutno oporavlja uslijed teške povrede glave, veliki je prijatelj Sarajeva i BiH. Dva puta je Schumacher posjetio glavni grad naše zemlje i to 1996. i 1997. godine, kao dio projekta UNESCO-a za pomoć djeci, piše Radio Sarajevo.

Schumacherova posjeta posjeta bila je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijalizovanu bolnicu za sarajevsku djecu žrtve granatiranja i mina. Njemački vozač je tada izjavio kako je vidio „mnogo nade ljudi da se vrate u normalan život“.

Schumacher je kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao 1,5 miliona eura za izgradnju škola za siromašnu djecu Dakara i obnovu četvrti Baraka. U Peruu je sponzorisao „Palaču za siromašne“ – centar za pomoć djeci beskućnicima u edukaciji, odjeći, hrani, medicinskim potrepštinama. Pročitajte dio intervjua koji je Schumacher dao za Unesco.org 2002. godine.

Zašto ste odabrali da pomažete djeci i mladima?

Schumacher: Zato što ne mislim da imaju mnogo prilika kao odrasli koji je imaju nešto edukacije i znaju kako se nositi sa svijetom. Oni su tako mladi, tako maleni, oni nemaju iskustva i ne mogu se sami nositi s problemima.

Donirali ste 1,5 miliona eura za projekte u Senegalu, Sarajevu i Peruu. Zašto ove zemlje?

Schumacher: UNESCO me upoznao s njihovim situacijama i projekti su se učinili dobri.

Da li ste donirali novac i drugim institucijama koje pomažu djeci?

Schumacher: Doniram tu i tamo za manje projekte, ali glavni su oni koji su razvijeni u saradnji s UNESCO-om. Mislim da je dobro biti dosljedan.

Da li ste posjetili projekte koje ste sponzorirali?

Schumacher: Bio sam u Sarajevu, ali još nisam u Senegalu i Peruu, gdje je projekt tek počeo. Imam užurban život, tako da nije jednostavno sve uklopiti.

Vezano | Hirurg Michaela Schumachera: “Izmjenile su mu se kosti, organi i mišići, bio bi mrtav da nema novca”(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje