Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izraelci odlučni: Eurosong u Jerusalemu – ili ga neće biti

Preuzmite sliku

Izraelska ministrica kulture i sporta Miri Regev izjavila je da bi Izrael, ukoliko ne može organizirati takmičenje Eurosong sljedeće godine u Jerusalemu, trebao da razmisli da li da ga uopće održi.

– Preporučit ću vladi da Eurosongu, ako ne može biti u Jerusalemu, uopće ne budemo domaćin – rekla je Regev za radiostanicu Kan, nakon jučerašnjeg otkazivanja prijateljske fudbalske utakmice Izraela i Argentine, koja je trebala biti održana u subotu.

Ona je objasnila da to nadmetanje košta Izrael 50 miliona šekela (14 miliona dolara) i da je smišljeno da promovira zemlju domaćina.

– Mislim ako Eurosonga neće biti u Jerusalemu, pogrešno bi bilo investirati 50 miliona šekela javnih fondova. Glavni grad države Izrael je Jerusalem i toga se ne bismo trebali stidjeti – rekla je ministrica, odgovarajući na još nepotvrđene izvještaje od srijede da je EBU tražila da se Eurosng održi na nespornoj lokaciji.

Otkako je Izraelka Neta pobijedila na takmičenju ove godine, izraelski zvaničnici su više puta ponovili da bi takmičenje naredne godine trebalo biti održano u Jerusalemu kao što je to bilo 1979. i 1999. godine.

Međutim, napetost je velika nakon otkazivanja utakmice. Izraelski zvaničnici su rekli da su glavni razlog prijetnje protiv zvijezde tima Mesija.

Mnogi su otkazivanje povezali s odlukom da se meč umjesto u Haifi, kao što je bilo prvobitno, planirano održi u Jerusalemu, na čemu je insistirala Regev.

To je razljutilo Palestince, koji su ionako ljuti zbog preseljenja Ambasade SAD, poslije odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da proglasi Jerusalem samo izraelskim.

Iako je stadion Tedi, na kome se trebalo igrati, u zapadnom Jerusalemu, status tog grada je bio i ostao najeksplozivniji nesporazum dva naroda, jer Palestinci u njegovom istočnom dijelu namjeravaju da osnuju sjedište svoje buduće države. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: