Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istinita priča o vatrogascu Vasiliju Ignatenku iz popularne serije “Černobil”

Svi likovi u seriji “Černobil” zaista su postojali, osim nuklearne fizičarke Ulane Komjuk čiji je lik predstavio sve nuklearne fizičare SSSR-a koji su pomagali profesoru Legasovu u saniranju štete nakon eksplozije. Stvarni su i vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila čija je životna priča više nego potresna.

Iako je megapopularna HBO serija “Černobil” završena, još uvijek se gomilaju utisci na društvenim mrežama. Ekipa koja je radila seriju u nekoliko navrata je govorila o nastanku serije.

U seriji je prikazano kako vatrogasac Vasilij Ignatenko odlazi da gasi požar u nuklearnoj elektrani, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće.

 • Nakon toga Vasilija odvoze u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu, gdje ga trudna Ljudmila posjećuje bez obzira na opasnost. Vasilij Ignatenko umire u mukama, a Ljudmila nakon toga rađa djevojčicu koja od posljedica radijacije umire četiri sata nakon rođenja.

  Po nekim podacima, Ljudmila Ignatenko još uvek je među živima. Ima sina i živi u Kijevu. O svojoj je sudbini progovorila mnogo prije snimanja serije Černobil, i to u knjizi “Glas iz Černobila“.

  Ljudmila je autorki knjige Svetlani Aleksijevič ispričala da su dan kasnije Vasilij i ona trebali da idu u Bjelorusiju da posjete njegove roditelje i da je on od četiri ujutro trebalo da bude slobodan od dežurstva. Reaktor je eksplodirao poslije jedan sat iza ponoći, pa je Ignatenko otišao da ga gasi, misleći da je riječ o običnom požaru.

  Vasilij Ignatenko se po državnom nalogu iz Bjelorusije preselio u Pripjat, da bi radio kao vatrogasac. On i Ljudmila vjenčali su se 1983. godine, a upoznali su se još kao tinejdžeri, 1979. godine.

  “Svaki dan sam upoznavala drugu osobu. Posljednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih pluća i jetre. Gušio se u vlastitim organima. Zamotala bih ruku u zavoj, stavila mu je u usta i vadila to”, ispričala je Ljudmila. Vasilij je umro u 25. godini i sahranjen je u limenom kovčegu ispod betona, zbog činjenice da je njegovo tijelo i dalje bilo radioaktivno. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje