Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Helem Nejse objavio novi spot ‘More Than Weed’: Uskoro izlazak trećeg studijskog albuma ‘Gluten Tag’

Preuzmite sliku

Sarajevska hip hop grupa Helem Nejse  novim spotom „More Than Weed“ najavljuje izlazak trećeg studijskog albuma „Gluten Tag“. 

Nakon šeste sezone Helem Nejse Rejdio Šou i trinaest epizoda popularnog crtića „Bruca Braca Bruda Brada“, članovi grupe Helem Nejse ušli su u studio i snimili novi, treći studijski album zanimljivog naziva „Gluten Tag“. Ekipa koja neumorno radi i svako malo priredi neko iznenađenje svojoj publici ni ovaj put nije razočarala.

Prvo u nizu uzbudljivih iznenađenja je nova pjesma „More Than Weed“ čiji je refren ciljano otpjevan na engleskom jeziku, shodno njihovom imperativu promicanja mira, ljubavi, jedinstva i tolerancije u regiji, a sve da bi ih kako oni kažu „u Hrvatskoj i Srbiji bolje razumjeli“.

A oni su u novom spotu za istu pjesmu zavoljeli dvije strankinje, starije gospođe koje svojim prepoznatljivim šarmom pokušavaju zavesti kako bi ih, konačno, odveli pred oltar, a sve zbog dobivanja prijeko potrebnih papira, odnosno nepovratnog odlaska u Europsku Uniju: „Novi video spot je realizovala reklamna agencija „ViaMedia“ sa kojim smo prethodno surađivali na nekoliko projekata te ostvarili jedan izuzetno dobar i profesionalan odnos. Dio ViaMedia tima je i naš dugogodišnji prijatelj, reditelj Irfan Avdić, koji je na najbolji način ekranizirao našu pjesmu. Ne bi ni sami bolje uspjeli. Veliko hvala cijelom produkcijskom timu, svaka čast i bravo brate.“

Upravo je to njihov osvrt na aktualnu društveno-političku situaciju u regiji, gdje sve više mladih odlazi u države poput Njemačke, Austrije, Irske, Švicarske i Švedske u potragu za boljim životom, dok oni u tome također vide i priliku da se dodvore jednoj potpuno novoj generaciji dijaspore koja se trenutno stvara, za koju žele što češće nastupati, a možda jednog dana i  postati dio iste: „Sistem nas uči da trebamo biti sebični, gledati isključivo vlastite interese, pa nama realno odgovara što mladi odlaze iz naših krajeva. To je odlična prilika da izvezemo našu muziku u Evropu!“, komentiraju Čika Gagara, Stihomir Klepić i Toshi Domaćin.

  • Njihov prvi izlet u dijasporu dogodit će se vrlo brzo, već 28. februara nastupaju u Beču: „Šalu na stranu, ogorčeni smo trenutnom situacijom i smatramo da ista nikako ne vodi k nekoj boljoj budućnosti. Ali kada nam prijete ratovima, separatizmom, zastrašuju nas nacionalizmom… pa svako normalan želi odavde otići!“

    Zato je njihov treći studijski album simbolično dobio naziv „Gluten Tag“, a sadrži osam pjesama u kojima se isprepliće društveno-politička i ljubavna tematika, uz neizostavan i prepoznatljiv humor te karakterističan zvuk koji će se zasigurno svidjeti široj publici: „Novim albumom ispraćamo jednu generaciju i lobiramo ih da oni lobiraju za nas!“

    Album će biti objavljen 15. marta preko diskografske kuće Croatia Records, a isti će vrlo brzo promovisati na nekoliko koncerata diljem regije i Evrope, čiji će datumi biti poznati uskoro. Pogledajte novi spot za pjesmu #MoreThanWeed. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje