Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gusle policajca u penziji stigle i u Ameriku

Preuzmite sliku

Penzionisani policajac iz Trebinja Momir – Zeko Šegrt već 12 godina pravi gusle i usavršava se u ovom zanatu, koji je započeo još dok je bio angažovan u policijskoj službi, a njegovi instrumenti danas krase domove mnogih porodica širom Evope, pa čak i u Americi.

“Radionicu sam počeo pripremati za penziju, a otkako sam se prije desetak godina penzionisao napravio sam 20 do 30 komada. Više sam ih poklonio nego prodao”, kaže Šegrt za Nezavisne novine.

Živi u predgrađu Trebinja, u mjestu Lastva, a tamo prevladava crnogorična šuma, pa drvo za gusle nabavlja iz Gacka, Nevesinja i sa Zelengore, jer je drvo javora najbolje za gusle.

Zeko, kako ga svi zovu, kaže da je nabolja rebrasta vrsta javora za izradu gusala, a njemu nije mrsko poći u krajeve visoke Hercegovine da nađe najkvalitetnije, pa je nedavno nabavio drveta, kako kaže, za narednih dvadesetak instrumenata koje će napraviti.

“Gusle se mogu praviti i od orahovine i od kljenovine, ali je najbolji zvuk, kao što se često može čuti i u narodnim pjesmama, od gusala javorovih, jer javor ima najbolju strukturu. Preko trbuha gusala je najbolje stavljati tanku jareću kožu, koja mora biti dobro zategnuta radi boljeg zvuka, a preko gusala se stavlja silk, dok se na gudalo stavlja dlaka iz konjskog repa, obično oko osamdeset dlaka”, kaže Zeko.

 • Za gradnju gusala je potrebno petnaestak dana, zavisno i od alata, jer je najprije potrebno otesati drvo na njihovu mjeru, a kasnije raznim alatima posao ide brže, iako sve zavisi i od ukrasa koji se žele izrezbariti.

  Kaže da na guslama najviše radi stare motive, glavu konja, jarca i orla, mada se rade i portreti ili cijele skulpture.

  Zeko za potrebe pravljenja gusala koristi mnogo alatki, od većih do najsitnijih dlijeta, manjih i većih turpija, šegica i slično, a nekada se dešava i da drvo pukne, što njemu ne pravi velike smetnje, jer uživa u ovome radu.

  Nedavno je u Ameriku dvojici svojih bratića, koji tamo žive, ponio po jedne gusle, jer obojica guslaju, što je, kako kaže, Šegrtima kao nasljedna tradicija, jer je i njegov pokojni otac guslao, a sam Zeko piše epske pjesme. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,