Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Britney Spears progovorila da joj se brane normalno kretanje i trudnoća

Preuzmite sliku

Američka pop zvijezda Britney Spears konačno je progovorila nakon mjeseci #freebritney kampanje, protesta i dokumentarnog filma. Pokrenula je žustri napad na “nasilnu” konzervatorsku kuću koja kontroliše njezin život već 13 godina.

Na sudu je izjavila da je bila traumatizirana i plakala svaki dan, govoreći sucu u Los Angelesu: “Samo želim svoj život natrag”. Tridesetdevetogodišnja Spears također je rekla da joj je uskraćeno pravo na rađanje više djece te je protiv njezine želje stavljena na psihijatrijsku drogu litij.

Njezin otac dobio je kontrolu nad njezinim poslovima sudskim nalogom 2008. godine, a nalog je dodijeljen nakon što je zvijezda stavljena u bolnicu zbog zabrinutosti zbog njezina mentalnog zdravlja i od tada je produžen više od deset godina.

Aktivisti #FreeBritney protestovali su u Los Angeles Grand Parku tokom ročišta za konzervatorij Britney Spears 23. juna 2021. u Los Angelesu u Kaliforniji.

Posebno ročište u srijedu bilo je prvi put na kojemu je Spears na otvorenom sudu govorila o svom slučaju, nakon više godina šutnje i uprkos velikoj medijskoj pozornosti o njezinom slučaju. Sutkinja Vrhovnog suda u Los Angelesu Brenda Penny zahvalila je Spears na njezinim “hrabrim” riječima tokom postupka.

Spears je dala strastvenu izjavu koja je trajala više od 20 minuta, a na sudu je rekla da želi da se konzervatorij završi i opisala je aranžman kao “neugodan i ponižavajući”.

 • Kao majka dvoje djece, rekla je da se želi udati za svog dečka i dobiti još jedno dijete, ali konzervatorij joj to ne dopušta. Optužila je svog konzervatora da joj je spriječio uklanjanje kontracepcijskog intrauterinog uloška (IUD), odnosno spirale, kako bi mogla zatrudnjeti. “Osjećam se zlostavljano i osjećam se maltretirano i osjećam se izostavljeno i usamljeno”, rekla je sudu.

  “Zaslužujem imati ista prava kao i svako, imajući dijete, porodicu, bilo šta od toga.” Također je tvrdila da joj je stavljena droga litij – uobičajeni lijek za bipolarni poremećaj – protiv njezinih želja te da se zbog nje osjećala pijanom i nesposobnom za razgovor. Također je rekla da ne smije biti u automobilu sa svojim dečkom i voziti se s njime, kao i da su joj prijetili da će je tužiti ako ne nastupa 2018. godine.

  Kao odgovor na Spearsine tvrdnje, slavne osobe javile su se na Twitter kako bi podijelile svoju podršku i njoj i kampanji #FreeBritney. Među njima su Jameela Jamil, Mariah Carey, Brandy, Vera Wang, Rose McGowan…

  Šta je konzervatorij?

  Sud dodjeljuje konzervatorsko mjesto osobama koje nisu u stanju samostalno donositi odluke, poput onih s demencijom ili drugim mentalnim bolestima. Spearsino konzervatorij podijeljen je na dva dijela – jedan je za njezino imanje i finansijske poslove, drugi za nju kao osobu. Prema sporazumu, pop zvijezda zbog toga ne kontroliše svoje finansije od 2008. godine. To je otprilike vrijeme kad se počela ponašati nestalno uslijed razvoda od Kevina Federlinea i bitke za skrbništvo nad njihovom djecom. Zvijezda je dospjela na naslovnice u nizu javnih incidenata, uključujući brijanje glave, a dva puta je primljena u bolnicu.

  Šta je IUD?

  Riječ je zapravo o spirali, malom uređaju koji se stavlja u maternicu kako bi se spriječila trudnoća. Dugoročna je, reverzibilna i jedna od najučinkovitijih metoda kontrole rađanja. (ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje