Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Brad Pitt je ove godine osvojio prvog Oscara kao glumac

Preuzmite sliku

Prvi Oscar na 92. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i nauka pripao je Bradu Pittu za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu “Bilo jednom… u Hollywoodu”.

Uz Brada Pitta u toj su kategoriji nominirani bili i Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neigborhood), Anthony Hopkins (The Two Popes), Al Pacino (Irac) i Joe Pesci (Irac).

Film “Bilo jednom…. u Hollywoodu” nominovan je u još devet kategorija, među kojima i za režiju (Quentin Tarantino), glavnu mušku ulogu (Leonardo DiCaprio) i originalni scenarij.

Bradu Pittu je ovo prvi glumački Oscar, a 2014. godine Akademijinu nagradu dobio je kao jedan od producenata filma “Dvanaest godina ropstva”, prenosi Hina.

Konkurenciju za ovogodišnje Oscare s 11 nominacija predvodi film Todda Phillipsa “Joker”, smješten u svijet stripovskog junaka Batmana.

Nagrada Oscar dodjeljuje se od 1929., do sada je uručeno 3140 statua, a poznato ime Oscar nosi od 1939. godine. Dobitnika bira gotovo 8000 članova Akademije, a do samoga otvaranja omotnica na pozornici, Akademija ne zna koliko će se nagrada ukupno dodijeliti. Ime dobitnika gravira se nakon ceremonije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,