Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BBC objavio da će prenositi Olimpijske igre u virtualnoj stvarnosti

Preuzmite sliku

Britanska javna televizija godinama je među prvima koji prihvataju modernu tehnologiju, a tako je i danas

Dio prijenosa Olimpijskih igara iz Rija Britanci će moći pratiti u virtualnoj stvarnosti s punih 360 stepeni slobode, objavio je u četvrtak BBC.

Prvi dostupan prijenos bit će ceremonija otvorenja, a planiraju ukupno stotinjak sati prijenosa ostvariti u virtualnoj stvarnosti. BBC je uslugu opisao kao eksperimentalnu, a pokrivat će boks, atletiku i neke mečeve odbojke na pijesku. Jedan sportski događaj dnevno BBC će emitirati u 360 stepeni, a kao bonus bit će dostupne četiri različite kamere. Osim toga, svakodnevno će objavljivati sažetke najzanimljivijih događaja dana, a sve će biti dostupno na mobitelima koji podržavaju neke od brojnih naočala za virtualnu stvarnost.

Korisnici će morati preuzeti aplikaciju “BBC Sport 360 trial”, dostupnu za iPhone i Android telefone. Tokom dana očekuje se da će aplikacija postati dostupna za preuzimanje, ali još uvijek nije jasno kakva će biti dostupnost BBC-jeva sadržaja izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Korisnici računala neće ostati zakinuti, pa će na BBC-jevoj stranici BBC Taster biti dostupan dio toga sadržaja.

Will Saunders, urednik BBC Tastera, rekao je: “Ovo je velik i uzbudljiv korak u našim eksperimentima s virtualnom stvarnosti. Postoji ogroman potencijal za snimke sportskih događaja, ali i mnogih drugih žanrova. Želimo istražiti upravo taj potencijal zajedno s publikom. Zbog toga eksperimentiramo u javnosti, kako bi nam ljudi mogli reći što radi, što ne funkcioniše baš najbolje i postoji li u javnosti želja za još”.

BBC već neko vrijeme izbacuje snimke u 360 stupnjeva, a jedan od posljednjih je saradnja s Youtuberima Jakeom Boysom i Adamom Waitheom. Oni su snimili horor snimku u 360 stepeni. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje