Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Baka iz kultnih “Rana”: Jedva je preživjela porod, a zbog neimaštine prodavala je i suprugove kapute

Preuzmite sliku

Veliki glumac Predrag Miki Manojlović jedan je od najvećih imena u regiji. Njegova ostvarenja pamte se još iz vremena Jugoslavije, a uspješna karijera traje i danas.

Veliki niz uloga napravio je i u inozemstvu te je jedan od najpoznatijih srpskih glumaca izvan granica te zemlje i Balkana. Ne čudi što je Manojlović postao tako jak glumački kalibar, odrastao je u porodici glumaca – Ivana Manojlovića i Zorke Donkić. Oboje pozorišni glumci, sinu su usadili ljubav prema umjetnosti u ranom djetinjstvu.

Veliku je ulogu u njegovom životu i karijeri imala majka Zorka. Ako ste gledali “Rane” Srđana Dragojevića, pokojnu Zorku Donkić pamtite po kultnoj sceni u kojoj s filmskim unukom Švabom i prijateljem Pinkijem konzumira marihuanu, nesvjesna da su joj momci umjesto cigarete smotali opijat. Zorka završi u antologijskom transu, scena se pamti do danas.

Jedva preživjela porod

Ona sama velike popularnosti nije bila željna. Tokom života je, ipak, medijima otkrila da je jedva preživjela porod, a svom sinu Mikiju nastojala je tokom odrastanja pružiti sve. Nije krila da je Manojlović imao teško, ali sretno djetinjstvo. Svojevremeno je ispričala kako je zbog neimaštine čak prodavala i suprugove kapute, sve kako bi sinu mogla priuštiti sretnije djetinjstvo u kojem mu najosnovnije neće nedostajati. Do danas oni koji znaju Manojlovića tvrde da mu je skromnost jedna od najvećih vrlina, a uvelike je, kažu, duguje majci i njenom načinu odgoja.

Nije je zanimala popularnost, pozorištu je bila veoma posvećena

Gospođa Zorka preminula je 2013. godine u 85. godini života. Iza sebe je ostavila niz značajnih pozorišnih i filmskih uloga. Pozorišnom svijetu posvetila se u potpunosti, a uz posao – prioritet je bio Miki. ‘U pozorištu u Nišu smo imali sve, čak i toplu vodu. Presvlačila sam ga i dojila u garderobi, u pauzama. Miki je dijete pozorišta. Sve smo podredili njegovom sretnom djetinjstvu. Moj sin je uvijek imao doručak, ručak i večeru. I našu ljubav’, rekla je svojevremeno Zorka.

‘Bio je skroman toliko da me je živcirao. Odemo u slastičarnicu i pitam ga: Šta ćeš sine, da ti majka kupi?, a on kaže ‘vodu’. ‘Kakvu vodu?’, iznerviram se ja, ali zapravo smo Ivan i ja takvi, skromni. I naš Miki je, stvarno bio i ostao’, ispričala je u intervjuu za života Zorka. (100posto.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje