Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koja su najprljavija mjesta u vašem kućanstvu?

Preuzmite sliku

Neka istraživanja pokazuju kako su oni koji žive u kućanstvu s raznolikim mikrobima imaju jači imunitet, no znate li koja su mjesta u vašem kućanstvu najprljavija?

Unatoč čišćenju, nepoželjni stanari u kući su neizbježna pojava. Najčešće se radi o nevidljivim bakterijama koje možemo pronaći na skoro svim mjestima u kući, no postoje one više “inficirana” bakterijama, a oko tih mjesta najčešće i mi boravimo.

Istraživanje provedeno u 1200 kuća u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država pokazalo je kako se više bakterija nalazi u kućama, nego u dvorištima.

Ukućani ispitanici su svakodnevno uzimali obrise s unutarnjih vrata i vanjskih, a istraživanje je pokazalo kako se u kućama nalazi čak 50 posto više različitih bakterija, odnosno da u kućanstvima postoji veća raznolikost bakterija i gljivica.

Broj bakterija, naučnicima može reći i radi li se o kućanstvu s više muškaraca ili žena, samo zato što se čestice s muškaraca više skidaju nego s žena, a moglo se i detektovati žive li u kućanstvu i kakvi kućni ljubimci, kao i koji.

Neka istraživanja pokazuju kako su oni koji žive u kućanstvu s raznolikim mikrobima imaju jači imuni sistem, no i ta raznolikost treba biti u “normalnim” granicama, odnosno ne znači da se možemo opustiti i preskakati redovno čišćenje kućanstva.

Najprljavija mjesta u vašem kućanstvu

Jedno je sigurno – bakterije su uvijek u kućanstvu, a s njima borbu možemo voditi i samo s vodom i sredstvom za čišćenje.

Kuhinja

Nije ni čudno da je kuhinja jedno od najprljavijih mjesta u vašem kućanstvu, a razlog tome je ne samo to što tamo pripremamo hranu, već i zato što se u kuhinji nalazi i kanta za smeće, kao i sudoper. Sudoper je glavno mjesto na kojem se bakterije razvijaju zbog ostataka hrane te vlage.

Osim što nije dobro ostavljati hranu u tanjirima jer su odlično mjesto za razvijanje bakterija koje izazivaju različite bolesti, poput salmonele i E.Coli, također se bakterije skupljaju na spužvama koje koristite za pranje suđe. Ne smiju se zaboraviti čistiti ručke kuhinjskog namještaja i frižidera, pošto se na dnevnoj bazi koriste.

Kako bi pravilno očistili kuhinju, nije dovoljno koristiti samo vodu – već koristite deterdžente za čišćenje kuhinje i zapamtite oprati ruke odmah nakon doticaja s hranom, pogotovo sa sirovim mesom.

Kvake, ručke i prekidači u cijelom kućanstvu

Razmislite – koliko puta dnevno uđete u hodnik i upalite svjetlo ne razmišljajući o tome šta ste dirali prije toga? Dirate ih nakon što dođete s posla ili iz javnog prijevoza. Upravo zato važno je barem jednom tjedno očistiti kvake, ručke i prekidače po cijelom kućanstvu kako bi uništili bakterije koje ste izvana donijeli. To možete napraviti uz pomoć antibakterijskih maramica.

 • ciscenje
 • Skoro sva vaša elektronika leglo je bakterija

  Pametni telefoni, tastature i TV daljinski upravljači leglo su bakterija, a razlog tome je jednak kao i s kvakama, ručkama i prekidačima. Tim se predmetima koristimo bez razmišljanja o higijeni i stvarima koje smo prije rukovanja s njima, dotakli. Oko tih predmeta jedemo, kišemo i naposljetku, koristimo skoro po cijele dane.

  Broj bakterija ovisi i o temperaturi, koliko se često koristi, kao i o tome dijeli li se s ukućanima. Elektroniku je potrebno redovno čistiti, a to možete također uz pomoć antibakterijskih maramica. Kako biste se zaštitili perite ruke nakon rukovanja s elektronikom, a kako bi zaštili svoju obitelj – prije rukovanja s elektronikom koju dijelite.

  Kupatilo

  Ova lista ne bi mogla proći bez kupatila, a razlog tome je prilično jasan – u njoj se tuširamo, obavljamo nuždu i baš zbog toga je većina često i čisti. Toaletna školjka ipak ima jednu manu, a ona je da pri puštanju vode, čestice i kapljice izliječu van školjke i zbog toga bakterije fekalnog porijekla završavaju na mjestima gdje ih ne želimo, poput četkice za pranje zuba ako se ona nalazi u blizini školjke.

  Zbog toga, potrudite se spustiti poklopac od školjke svaki puta kako bakterije ne bi završile na drugim mjestima. Također, obratite pozornost na pod u kupatilu te posebno na ručku, odnosno tipku za puštanje vode, kao i na česmu. Osim toga, pobrinite se da vaše četkice za zube nisu u blizini WC školjke, kao i što trebate redovno čistiti čašu u kojoj vam četkice za zube stoje. (ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,