Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znakovi da koristite previše deterdženta prilikom pranja veša u mašini

Preuzmite sliku

Kod modernih mašina za veš koje koriste manje vode od tradicionalnih previše deterdženta neće se otopiti i veš neće biti dobro opran. Osim toga, postat će grub i neudoban…

Možda ste puno puta posegnuli za vešom iz mašine, očekujući nešto mekano i nježno, a doživjeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje. Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš. On će očistiti prljavštinu i mrlje, no na kraju stvoriti novi problem: Ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovest će do toga da odjeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Štaviše, previše deterdženta dovest će do stvaranja prebogate pjene u mašini, uslijed čega će se komadi veša ‘zalijepiti’ jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro, prenosi 24sata.hr.

Koliko deterdženta zapravo treba koristiti?

Dovoljne su dvije kašike za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosječnu mašinu koja prima oko 8 kilograma – piše Wirecutter.

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, no čak i kada na deklaraciji na stražnjoj strani boce piše da ga treba staviti više, imajte na umu da tu uputu pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke učinkovitosti (HE), koji predstavlja visoko koncentriranu formulu s malo pjene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija ‘običnih’, pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine visoke učinkovitosti koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni otopiti.

Kako skinuti s veša nakupine previše deterdženta? 

Da biste odjeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Whirlpool savjetuje namakanje veša u mješavini octa i vode. U dubokom sudoperu ili kadi pomiješajte 1 šolju octa u 1 litri vode i  namočite odjeću. Istrljajte vidljive nakupine deterdženta, namačite oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odjeće.

Još jedna metoda proslavila se ovih dana na Tik-Toku:  Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – bocu vruće vode, ½ šolje boraksa, ½ šolje sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, namočite ga dobro, pa ostavite četiri sata. Potom iscijedite i stavite odjeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti veš jako mekanim, ali će sigurno spriječiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,