Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Živjela 99 godina sa ogranima na suprotnoj strani tijela

Preuzmite sliku

Amerikanka koja je u 99. godini umrla prirodnom smrću živjela je sa organima na pogrešnoj strani tijela.

Rose Marie Bentley, vlasnica prodavnice hrane za kućne ljubimce, umrla je u oktobru 2017. godine, a organe ja zavještala univerzitetu u američkom gradu Portlandu, prenosi BBC.

Studenti su na vježbama iz anatomije prvi primijetili da veliki broj organa nije na mjestima na kojima bi trebalo da budu. Na latinskom se to stanje naziva Situs inversus.

Ljekari još uvijek ne znaju zbog čega se neke osobe rađaju sa ovakvim položajem organa.

Ipak, Bentley je vodila dug i zdrav život. Njena jetra, stomak i drugi abdomenalni organi su bili okrenuti obrnuto – sa desne na lijevu stranu, kao u ogledalu. Srce joj se nalazilo na normalnom mjestu, na lijevoj strani tijela.

Doktor Sam Voker, profesor anatomije univerziteta Oregon koji je pomagao studentima, kaže da je stanje gospođe Bentley veoma neobično.

Studenti su shvatili da su na tragu zanimljivog otkrića kada tokom seciranja kardiovaskularnog sistema nisu pronašli glavni krvni sud. Kasnije su ostale organe pronašli na pogrešnim mjestima i bilo im je jasno da je tijelo Rose Mary Bentley specifično.

Situs inversus je veoma rijetka pojava i na 22.000 beba rodi se jedna sa ovakvim položajem organa.

Bentley je živjela duže nego što je to obično slučaj sa ljudima koji imaju pomjerene organe.

Voker procjenjuje da slučajevi poput Rouzmeri Bentli veoma, veoma rijetki. Tačnije, samo jedna od 50 miliona osoba sa organima na pogrešnoj strani tijela doživi zrelo doba.

On kaže da je Bentli najstarija osoba kod koje je otkriven ovaj poremećaj. Prethodno su najstariji zabilježeni pacijenti doživjeli 70. godinu.

„Ni kolege, ni ja nismo vidjeli donora sa ovakvim organima, a neki od nas predaju više od 30 godina. Vjerujem da će studenti to pamtiti do kraja života”, kazao je Voker.

Bentley je veći dio života provela u američkoj državi Oregon, u gradiću Molala. Zajedno sa suprugom je držala prodavnicu hrane za kućne ljubimce.

Jedna od njenih kćerki, Luiza Eli, rekla je ljudima sa univerziteta Oregon da bi majka bila oduševljena pažnjom koju trenutno dobija. „Mama bi mislila da je ovo kul”, dodala je Eli.

Osim artritisa, kaže da njena majka nije patila od hroničnih bolesti. Imala je tri operacije, ali je samo ljekar koji joj je izvadio slijepo crijevo primijetio određene anomalije u tijelu.

I ona i suprug su odlučili da zavještaju organe pošto su pročitali pjesmu Robera Noela Testa o gubitku voljenih. „Vjerovatno bi sada nabacila ogroman osmijeh na lice. Uspjela je, iako je bila drugačija”, zaključila je Eli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje