Ponedjeljak, 23. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto djeca u Francuskoj imaju tako dobre manire, nemaju izljeve bijesa u trgovinama, jedu sve…?

Mnogi ljudi primjećuju da se djeca u Francuskoj ponašaju dobro, pametno i aktivno. Rijetko postaju nestašni i nervozni, jedu ono što im se servira i pristojno pozdravljaju komšije.

Bright Side je otkrio kakav “tajni sastojak” Francuskinje dodaju svom poznatom odgoju djece, prenosi Tuzlanski.ba.

Mlade majke u Francuskoj vraćaju se na posao za manje od 10 sedmica nakon poroda. Ako duže ostanu kod kuće, to može zahtijevati velike finansijske troškove. Prema zakonu, majka se može brinuti o djetetu duže od 10 sedmica i imati sigurno zaposlenje. Međutim, u ovom bi se slučaju trebala odreći svoje plaće u korist socijalnog dodatka. Na kraju porodiljnog dopusta dijete se vodi u jaslice. Dijete je od malih nogu okruženo novim ljudima, pomažući mu da se brzo prilagodi i osamostali u životu. 

 • Djeca se uče spavati u vlastitim krevetima, čak i u odvojenim spavaćim sobama. Ako se dijete probudi tokom noći i počne plakati, majka obično čeka nekoliko sekundi kako bi se uvjerila da je njezino prisustvo zaista neophodno. Iz noći u noć dijete se navikne spavati samo.

  Francuski roditelji daju svojoj djeci slobodu onoliko koliko on ili ona može podnijeti. Rijetko možete vidjeti roditelja koji se zabavlja na igralištu s djetetom. Ne miješaju se u sukobe između djece, puštajući ih da se sami pobrinu za situaciju. Dobar savjet za roditelje je postaviti granicu između nevinih podvala i stvarno lošeg ponašanja. Treba kazniti samo loše ponašanje kako bi vaše dijete znalo razliku.

 • Bake i djedovi igraju sporednu ulogu u odgoju djece. Porodična okupljanja obično se događaju vikendima ili praznicima. Starije ljude možete vidjeti kako u restoranu češće piju šoljicu kafe ili čašu vina nego da se stalno brinu o svojim unucima.

  Hrana je jedan od najvažnijih dijelova francuskog života, a pauza za ručak može trajati 2 sata. Francuzi izražavaju čvrsto mišljenje da je vrlo važno okupiti se na obroku barem jednom dnevno. Djeca i odrasli jedu istu hranu jer u Francuskoj ne postoji “dječja hrana”. Roditelji ne tjeraju djecu da jedu ono što im se ne sviđa, ali inzistirali bi barem da probaju hranu.

 • Dobri maniri idu daleko, a francuska djeca to znaju. Pozdravljaju svoje goste i komšije, ostaju mirni u redovima i ustupaju mjesto starijoj osobi u autobusu.

  Od vrlo male dobi nauče 4 važne pristojne fraze: “hvala”, “dobar dan”, “nema na čemu” i “zbogom”.

  Vrlo je često da mnoga djeca još uvijek ne znaju čitati u dobi od 5 godina, a roditelji su sasvim uredu s tim. Djetinjstvo je prekrasno vrijeme kada nauče sanjati, istražuju svijet i uče kako biti pristojni i odgovorni. A kad napune 6 godina, nauče čitati i računati.

  Nedjelja je najbolje vrijeme za odlazak na piknik u park, roštilj ili vožnju biciklom. Francuzi su vrlo svjesni nedjeljnih aktivnosti i pripremaju se unaprijed.

  Tokom odlaska u kupovinu djeca obično ostanu smirena i ne dižu veliku frku oko odbijanja roditelja da kupe bombone u sjajnom omotu. Džeparac počinju dobivati ​​sa 7 godina i smiju ga trošiti kako žele. Mjesečni iznos džeparca obično je jednak dobi djeteta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,