Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za one zimogrizive i sa lošom cirkulacijom: Isprobajte najbržu i najjednostaviju metodu zagrijavanja

Preuzmite sliku

Stručnjaci vjeruju da su stopala jako povezana s ostatkom vašeg tijela, sa 72.000 nervnih završetaka u svakom stopalu koji odgovaraju različitim područjima, piše Bright Side.

Kako starimo, cirkulacija u stopalima nije tako dobra kao nekada i možda će nam trebati pomoć kako bismo se ugrijali. Jednostavan način da to učinite je upotreba ljutih papričica. Kada jedemo ljutu čili papričicu, to zagrijava cijelo naše tijelo, uključujući i stopala, prenosi Tuzlanski.ba.

Čili papričica može vam zagrijati stopala

Sve paprike sadrže komponentu koja se naziva kapsaicin. Kada pojedete nešto što sadrži ovaj sastojak, to povećava cirkulaciju u vašem tijelu. Također, kada ovaj sastojak dođe u kontakt s kožom, dovodi do širenja krvnih žila, potičući dodatni protok krvi i pružajući toplinu području. Za neke ljude osjećaj zagrijavanja može se dogoditi odmah. Za druge se vrućina postepeno povećava s vremenom.

 • Ovaj trik je posebno efikasan za vrijeme ekstremnih hladnoća

  Ako živite u hladnoj klimi, ovaj trik vam može dobro doći. Zapravo se pokazalo da se kvaliteta spavanja može poboljšati samo manipulisanjem temperaturom stopala za vrijeme spavanja. Ako ste pokušali mnogo stvari kako biste zagrijali stopala, ali nijedna nije uspjela, možda vrijedi pokušati ovu metodu.

  To je najlakši način

  Najjednostavniji način upotrebe čili paprike u prahu za zagrijavanje stopala je nasuti manju količinu u čarape i ravnomjerno rasporediti po cijelom stopalu i prstima. Međutim, morate biti oprezni da ne koristite previše, jer vam može postati prevruće.

 • Postoje mogući rizici

  Ipak postoje neke moguće nuspojave. Čili u prahu može uzrokovati da bijele čarape postanu ružičaste, a stopala crvene boje. Uz to, nekako ćete mirisati na čili. Također, budite oprezni da u početku ne upotrebljavate previše, jer ćete možda otkriti da to više zagrijava stopala nego što se očekivalo. Preporučuje se postepeno povećavanje dok ne pronađete pravu mjeru za sebe. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje