Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

UN: Ravnopravnost je moguća ako se muškarci potrude kod kuće

Preuzmite sliku

Napredak prema ravnopravnosti spolova na radnom mjestu jedva je uočljiv u posljednjih četvrt vijeka, a može se ubrzati samo ako muškarci preuzmu više obaveza u domaćinstvima, saopšteno je iz UN uoči Međunarodnog dana žena.

Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je u novom izvještaju da je razlika u stopi zapošljavanja muškaraca i žena umanjena za manje od dva odsto u prethodnih 27 godina.

Tokom 2018. godine, žene su i dalje imale 26 odsto manje šansi da se zaposle nego muškarci, iako, prema anketama, mnogo više žena želi da radi nego da boravi kod kuće, piše u dokumentu agencije UN.

ILO navodi da su brojni faktori koji blokiraju ravnopravnost u zapošljavanju, a najveći je teret koji žene snose obavljajući poslove kod kuće.

“U posljednjih 20 godina, količina vremena koju žene potroše na neplaćeno njegovanje i kućne poslove jedva da je opala, a za muškarce je povećana samo za osam minuta na dan”, izjavila je Manuela Tomei, šef Odjeljenja ILO za uslove na radu i jednakost.

Ona je dodala da bi, ovim tempom, bilo potrebno 200 godina da se postigne ravnopravnost kada je riječ o ovim vrstama poslova, prenio je AFP.

Prema izvještaju ove organizacije, blizu 22 odsto žena u radnoj dobi širom svijeta – ili 647 miliona – potroše svo svoje vrijeme tokom dana na neplaćene poslove, a taj nivo je, čak, 60 odsto u arapskim državama.

Radi poređenja, samo 41 milion muškaraca, odnosno 1,5 odsto, obavlja ovakve poslove tokom ukupnog raspoloživog vremena.

“Neravnoteža podjele rada u domaćinstvu između muškaraca i žena je jedna od najotpornijih pojava kada je riječ o rodnoj nejednakosti”, zaključuje se u izvještaju.

Na svjetskom nivou, žene posvećuju više od tri četvrtine svog vremena poslovima za koje nisu plaćene i u prosjeku potroše četiri sata i 25 minuta na njegu za koju ne dobijaju nikakvu nagradu. Kod muškaraca to vrijeme iznosi sat i 23 minute. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,