Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učenik spasio vršnjaka od gušenja važnim zahvatom koji svi trebaju znati

Preuzmite sliku

Da su znanja i vještine naučeni u školi itekako važni, dokazuje priča iz Srednje škole West Jordan iz Ute. 

14-godišnji Hunter Olson spasio je svog vršnjaka od gušenja Heimlichovim zahvatom koji je naučio na času zdravstvenog odgoja.

Nadzorne kamere snimile su trenutak kad je Olson skočio sa svog stolca na kojem je sjedio i jeo ručak u školskoj kantini. Vidio je da je lice njegovog kolege Jacksona Johnsona poplavjelo te da ne može disati jer mu je komad mesa zapeo u grlu. Olson je odmah krenuo u akciju. Obavio je vršnjaka rukama oko stomaka te ga šest puta snažno stisnuo, dok ovaj nije komad mesa izbacio iz usta, prenosi index.hr.

 • “Svi smo bili za stolom i smijali se. Mislili smo da mu je nešto sitno zapelo, a bilo je puno ozbiljnije”, izjavio je mladi heroj za KUTV.

  Profesorica zdravstvenog odgoja Kathy Howa kasnije je za West Jordan Journal rekla: “Nadate se da vas djeca slušaju dok predajete, a kad se ovako nešto dogodi, onda znate da je to tako. Nema veće nagrade nego spasiti tuđi život.”

  Howa predaje već 28 godina te dodaje da snimku herojskog čina planira pokazati budućim učenicima kako bi im ukazala na to da učenje Heimlichovog zahvata može biti itekako dragocjeno kad najmanje očekujete.

  “Radim u nadi da ću stvoriti sjajne ljude koji će biti dobri.” (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,