Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Ameriku došao sa jednom žutom dekom, danas je milijarder

Preuzmite sliku

Isaac Larian rođen je u siromašnom kvartu Teherana, i vjerovatno kao dječak nije mogao ni sanjati da će postati ono što je danas – milijarder i vlasnik najveće kompanije za prodaju igračaka u Sjedinjenim Američkim Državama, MGA Entertainment.

Njegov otac je imao malu trgovinu u kojoj  je prodavao tekstil, u kojoj je Isaac počeo raditi još od ranog djetinjstva.

“Počeo sam raditi kada mi je bilo 9 godina. Išao sam u školu, potom u prodavnicu, nakon toga sam radio zadaću i išao na spavanje. Zaista nisam imao mnogo dječijih radosti”, ispričao je Larian kojem su danas 64 godine.

Još tada se divio Americi, i kaže da su mu jedini bijeg od stvarnosti bili holivudski filmovi. Kada je napunio 17 godina ubijedio je roditelje da ga pošalju u SAD, na šta su oni pristali u nadi da će imati bolji život. Posudili su 753 dolara od njegovog ujaka i kupili mu kartu u jednom smjeru za Los Angeles.

Tamo je stigao sa jednom torbom i žutom dekom koju mu je majka dala na polasku. Tu deku i danas ima, piše Biznis Info.

 • “Bio sam prestravljen jer sam još bio dijete. Nisam govorio engleski i nisam imao gdje biti. Hodao sam gradom gladan i uplakan jer sam ostao bez novca i nisam mogao naći posao”, prisjetio se on.

  Uz pomoć prijatelja zaposlio se kao perač posuđa u jednom kafiću i počeo zarađivati 1,65 dolara na sat. Kasnije je radio još neke slične poslove, i nakon godinu dana skupio je dovoljno novca da se upiše na lokalni koledž.

  Larian izgradio poslovnu imperiju

  Kasnije se prebacuje na državni univerzitet Kalifornija gdje stiče zvanje inženjera, ali ubrzo shvata da ima potpuno drugačije ambicije – odlučuje da bude poduzetnik.

  Ubrzo je pokrenuo malu kompaniju za dostavu robe koja je prodavala ukrasni mesing uvezen iz Azije.

  “Radio sam iz svog stana. Za oko 9 mjeseci dostigao sam prodaju od oko 30.000 dolara”,  kazao je Larian.

  Uskoro nakon toga počeo je prodavati i uvezenu elektroniku, kao što su video-igrice. Nešto kasnije postaje prvi zvanični distributer Nintendo igara. Kasnih 1990. portfolio njegove kompanije se širi na ostale proizvode.

 • Najvažniji proizvod njegove kompanije je Bratz lutka, koja je postala globalni fenomen vrijedan milijarde dolara.

  MGA je trenutno najveća privatna kompanija za prodaju igračaka u SAD sa godišnjim prihodima od preko milijardu dolara.

  Kada se osvrne na svoj životni i poduzetnički put, Larian se prisjeća svoje omiljene poslovice: Sreća prati hrabre! “Mogu uraditi sve što želim, a želim da nastavim sa inovacijama. Inovacije su ključne za industriju”, tvrdi on.

  Njegova kancelarija u Los Angelesu danas je ispunjen novčanicama od 1, 5 i 100 dolara koje su potpisali ljudi koji su se protiv njega kladili da uspjeh/neuspjeh nekih proizvoda – i izgubili. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,