Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Testamentom ostavio 2 miliona eura selu u kojem su ga skrivali tokom Holokausta

Preuzmite sliku

Erich Schwam je sa porodicom 1943. godine iz Austrije pobjegao u selo Chambon-sur-Lignon na planinskoj u jugoistočnoj Francuskoj te su se ondje skrivali od progona, a zajednica im je u tome pomogla.

U znak zahvalnosti, Erich im je testamentom ostavio dva miliona eura. On je sa roditeljima i bakom po majci živio u Beču. Ne zna se mnogo o Erichu Schwamu koji je preminuo 25. decembra lani u dobi od 90 godina.

Poznato je tek da su on i članovi porodice završili u logoru Rivesaltes koji je osnovala vlada Vichyja u okupiranoj Francuskoj. Odatle su na hiljade Židova prevezli u Auschwitz, a u jednom trenutku ondje je bilo više od 8.000 logoraša, piše Warhistoryonline.

Logor su zatvorili 1942. godine, a oko 2500 Židova tokom rata završili su u selu Le Chambon-sur-Lignon koje ima dugu istoriju pomaganja izbjeglicama. To je jedan od samo dva grada koje je izraelski memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta Yad Vashem priznao kao Pravednike među narodima zbog njihove uloge u zaštiti Židova, prenosi 24sata.hr.

 • Selo čini protestantska zajednica čije su pretke hugenote također proganjali te su pružali utočište žrtvama vjerskih i političkih progona kroz istoriju, od svećenika tokom Francuske revolucije do republikanaca u Španjolskom građanskom ratu 30-ih godina. Tradiciju  su nastavili i danas te nesebično primaju izbjeglice i migrante s Bliskog istoka i Afrike.

  Friedel Reiter je u to vrijeme bila socijalna radnica u Crvenom križu. U svoj dnevnik zabilježila je kako je pomogla porodici da se preseli u Le Chambon 1943. godine, a piše kako je Schwam tada imao 12 godina. Porodicu su mještani skrivali u selu do kraja rata. Tada su se njegovi roditelji vratili u Beč, a Schwam je ostao u Francuskoj kako bi studirao farmaciju. Na studiju je upoznao i suprugu te su ostali živjeti u okolici Lyona.

 • Diplomirao je 1957. godine. Poslije ima vrlo malo podataka jer Schwam i supruga nisu imali djece, a ona je preminula prije njega. Bio je vrlo diskretan čovjek i i izbjegavao je javnost, pa selo sad pokušava doznati više o svom dobročinitelju.

  – To je velika svota za ovo selo – rekao je novinarima načelnik opšine Jean-Michel Eyraud odbivši navesti iznos, no njegov prethodnik otkrio je lokalnom portalu da su Schwam i supruga dvaput razgovarali o darovanju približno dva miliona eura.

  Par je tražio da se novac iskoristi za obrazovanje mladih i usluge u zajednici, a posebno za uspostavu fonda za stipendije. Dio novca će iskoristiti i za osnivanje fondova za zdravstvene radnike, djecu koja boluju od leukemije te za zaštitu prava životinja.

  Osim što je poznato po pružanju utočišta, u njemu je i boravio i slavni književnik Albert Camus. Ondje je boravio od 1942. do 1943. godine te se liječio o tuberkuloze i radio na romanu Kuga te eseju Pobunjeni čovjek. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,