Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci za bonton otkrivaju: Četiri situacije kada se ne biste trebali rukovati s nekim

Preuzmite sliku

U većini društvenih i profesionalnih situacija, rukovanje se smatra standardnim pozdravom i to s visokim ulozima.

Ako se napravi ispravno, gesta može prenijeti toplinu, povjerenje i zanimanje za drugu osobu, ali stručnjaci za bonton se slažu da postoje određeni slučajevi u kojima stisak ruke može poslati pogrešnu poruku ili čak izazvati uvredu.

1. Druga osoba ima pune ruke

Rukovanje je primjereno u većini društvenih situacija, ali stručnjaci kažu da postoji jedan logistički scenario u kojem ovo pravilo više ne bi vrijedilo.

“Bilo bi neprikladno pokušati se rukovati s osobom ako su joj ruke pune”, napominje Jules Hirst, osnivačica i stručnjakinja za bonton i koautorka knjige “The Power of Civility”.

“Ne želite im stvarati neugodnosti tako što ćete ih tjerati da odlože ono što nose da vam se rukuju”, dodala je.

Jodi RR Smith, predsjednica i vlasnica kompanije, kaže da je, ako dođe do ove situacije, najbolje “biti što je moguće otvoreniji” u vezi sa namjerom da ih srdačno pozdravite.

Mogli biste reći, “Zdravo! Obično bih se rukovala s tobom, ali izgleda da imaš pune ruke posla. Drago mi je što sam te upoznala”, predlaže ona.

2. Druga osoba je bolesna

Rukovanje se smatra pristojnim, ali ne ako bilo koju osobu izlaže opasnosti od širenja bolesti, kažu stručnjaci.

“Svakome ko je očigledno bolestan bilo bi bolje da ostane kod kuće, ali ako se odluči na interakciju, ne bi se trebao ni sa kim rukovati”, kaže Smith.

“Prije 2020. ljudi nisu toliko razmišljali o rukovanju, ali sada razmišljaju. Svaki doktor kaže da se ne rukuje i ja razumijem zašto”, dodaje.

3. Osoba govorom tijela pokazuje nezainteresovanost

Što se tiče upoznavanja, također je važno pročitati prostoriju. Ako se čini da je neko nezainteresovan za rukovanje ili da mu je neugodan fizički kontakt, najbolje je preskočiti ga.

“Ako primijetite da neko govorom tijela pokazuje nezainteresovanost za rukovanje, tada se ne biste trebali pokušavati rukovati”, kaže Hirst.

Neki uobičajeni znakovi koji bi vas mogli odvratiti, uključuju osobu koja “drži ruke sa strane, klima glavom u znak pozdrava, stavlja ruku na srce ili spaja obje ruke na prsima (poznatiji kao ‘namaste’ položaj)”, objašnjava ona.

Bilo koja od ovih gesti može signalizirati da se ta osoba ne želi rukovati s vama i da vas je prepoznala na svoj način.

4. Rukovanje je kulturalno ili religijski neprikladno

Rukovanje je uobičajeno u mnogim kulturama, ali u nekima se to zapravo smatra znakom nepoštovanja ili je izričito zabranjeno. Hirst i Smith se slažu da je važno imati na umu kulturu i vjeru kada pozdravljate nekoga novog.

“Proučite kulturne običaje, jer se određene kulture ne rukuju”, predlaže Hirst.

Konkretno, ona napominje da neke religije smatraju neprikladnim da se neoženjeni ili nesrodni muškarci i žene dodiruju, tako da je to scenario na koji biste trebali obratiti pažnju.

Smith kaže da mogu postojati vanjski znakovi da je osoba možda manje sklona rukovanju iz vjerskih razloga.

“Obratite pažnju kada druga osoba nosi vjersko ruho, pokrivalo za glavu ili očito skromnu odjeću. U tim slučajevima, bolje je pričekati da vidite hoće li pružiti ruku ili prvo pitati rukuje li se, prije nego što je dodirnete”, kaže ona, piše N1

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: