Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta svaki muškarac mora imati u automobilu?

Preuzmite sliku

Proljeće je vrijeme kad vašeg limenog ljubimca možete rasteretiti svih zimskih potrepština za snijeg i pripremiti ga za nadolazeće tople dane, a ovo su savjeti šta bi bilo poželjno uvijek držati u vozilu.

Proljeće je vrijeme kad vašeg limenog ljubimca možete rasteretiti svih zimskih potrepština za snijeg i pripremiti ga za nadolazeće tople dane, a ovo su savjeti šta bi bilo poželjno uvijek držati u vozilu.

Karte. Papirnate karte, opipljive mape koje su se nekad redovno držale u prednjem pretincu. Ako idete na neko dalje putovanje uvijek se opremite što detaljnijom kartom tog područja jer neće uvijek biti signala, a i Google Maps ponekad zna biti svojeglav.

Grickalice. Nešto što će trajati duže vremena, recimo barem pola godine. Primjerice energetske pločice jer nikad ne znate kad ćete zapeti negdje kilometrima daleko čekajući pomoć na cesti.

Punjač mobitela ili rezervne baterije. Mala investicija u auto punjač u mnogo će vam slučajeva spasiti situaciju, a možda i život. Uz to dobro je imati i rezervnu bateriju za mobitel.

Ručna svjetiljka. Ne treba previše objašnjavati zašto je ovo praktično uvijek imati u vozilu. Dovoljno vam je samo jedno iskustvo noćne promjene točka na vozilu.

Čekić za spašavanje. Multifunkcijski alat koji će vam spasiti život u slučaju nesreće. Od rezanja pojasa, razbijanja stakla do otvaranja zaglavljenih vrata. Zlu ne trebalo, ali neka vam bude u vozilu.

Mali kompresor za vazduh. Odličan u situaciji ako imate probušenu gumu. Mali se kompresor spaja na upaljač cigareta i njime pumpate gumu dok ne dođete do vulkanizera na popravak. Osim toga za dopunjavanje guma ne morate plaćati vulkanizeru ili tražiti benzinske pumpe s kompresorom za zrak.

Tekućina za pranje stakla. Uvijek imajte u haubi barem jedan litru tekućine jer nikad ne znate kad će vam nestati.

Reflektujući trokut i prsluk. Kad noću stanete kraj ceste s pokvarenim vozilom morate učiniti sve da bi upozorili o tome druge vozače koji dolaze.

Kablovi za daljinsko paljenje. Svima nam se dogodilo da nam se ispraznio akumulator. Akumulator je prolazan, troši se i ovisno o modelu i cijeni, a osjetljiv je takođe na razne vanjske prilike. Osim toga s kablovima za paljenje uvijek možete pomoći dami ili gospodinu i nevolji.

Uže za vuču. Bez obzira da li vam je auto jednostavno stao na cesti pa ga trebate odvući do prvog mehaničara ili ste možda izletjeli s ceste pa trebate pomoć da vas neko izvuče, uže za vuču neka bude stalni inventar vašeg vozila.

Voda. Uvijek, ali uvijek imajte nekoliko flaša pitke vode u vozilu.  Možda se nađete u nekoj divljini, a možda jednostavno satima zapnete na autocesti na putu do mora.

Prva pomoć. Zakonom je obavezna. Ali isto tako podebljajte vašu prvu pomoć s dodacima potrebnima za vašu situaciju. Primjerice ako imate malu bebu, neka bude tu i pokoja pelena, mokra maramice i slično.

Dekice. Možda zapnete na nekom hladnom mjestu pa vam treba da se malo ugrijete ili jednostavno naletite na prekrasno mjesto idealno za piknik.

Aparat za gašenje požara. Vaše vozilo pokreće motor s unutrašnjim izgaranje, a rezervoar je praktički neka vrsta bombe. Ne želimo vas plašiti jer je sve to više nego sigurno, ali samo pokazuje na logiku imanja aparata za gašenje požara u vozilu. (gentleman.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,