Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Simbol covida i nade: Pobjednička fotografija World Press Photo 2021.

Preuzmite sliku

Danski fotograf Mads Nisen dobitnik je glavne nagrade uglednog takmičenja World Press Photo za 2021. za fotografiju starije žene u Brazilu u zagrljaju medicinske sestre, a članove žirija osvojila je svojom porukom “nade”.

NIsen je dobio glavnu nagradu za novinsku fotografiju World Press Photo jer je svojom kamerom ovjekovječio prvi zagrljaj nakon pet mjeseci izolacije koji je uspjela da ostvari 85-godišnja štićenica doma za starije i nemoćne u Sao Paulu u augustu 2020, prenosi Hina.

Dugotrajno izolovana zbog pandemije koronavriusa, ta žena je konačno dobila priliku da doživi prvi zagrljaj medicinske sestre zahvaljujući plastičnoj zaštiti.

 • „Ta simbolična slika kovida-19 slavi sjećanje na najčudesniji trenutak naših života, svuda“, ocijenio je Kevin Li, član žirija.

  Fotografija pokazuje „ranjivost, odvojenost i preživljavanje“ istovremeno, a ujedno je i simbol „nade“.

  „Za mene je to priča o nadi i ljubavi u najtežim trenucima“, rekao je autor Mads Nisen koji radi za danski dnevnik Politiken. Nagradu je dobio u kategoriji „opšte informacije“ u samo jednoj fotografiji.

  Nisenu koji radi u Kopenhagenu ovogodišnja nagrada nije i prva, jer mu je 2015. World Press Photo dodijelio nagradu za fotografiju homoseksualnog para u Rusiji.

  Pobjednička fotografija u kategoriji reportaže („World Press Photo Story of the Year“), a riječ je o velikoj novoj nagradi uvrštenoj 2019, priča je o ljubavima obilježenima izraelsko-palestinskim sukobom koju je snimio italijanski fotograf Antonio Fasilongo za Getty Reportage.

  Ernesto Benavides, nezavisni fotograf koji radi za agenciju AFP sa sjedištem u Limi, dobio je drugu nagradu u kategoriji „Aktuelnosti, reportaže“ za niz snimaka uhvaćenih na protestima zbog svrgavanja bivšeg peruanskog predsjednika Martina Viskare u novembru prošle godine.

  Više od 74.000 fotografija oko 4.300 fotografa iz cijelog svijeta pristiglo je na konkurs, a njih 45 imenovali su članovi žirija, navode organizatori takmičenja, sa sjedištem u Amsterdamu.

  Svečana dodjela nagrada ove godine se održala online zbog pandemije.

  Prošlogodišnju nagradu za fotografiju godine osvojio je fotograf AFP-a Jasujoši Čiba za fotografiju mladića koji recituje pjesmu grupi demonstranata u Sudanu.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje