Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Savršeni evropski gradovi koje su turisti zaobilazili i prije koronavirusa

Da, da, svi mi želimo vidjeti Pariz, London, Rim i ostale evropske centre, ali pritom često zaboravljamo da postoje gradovi i mjesta koja uopće nisu ucrtana na turističke mape, a nude prilično mnogo toga.

Tako drugi put imajte na umu kako posjet Bergenu ili mjestu Lacoste uopće nije loša stvar.

Lacoste, Francuska

Gdje se nalazi: Na jugu zemlje u slavnoj Provansi, 40-ak kilometara od Marseillea smjestio se gradić Lacoste.

Posjetitelji koji dođu u Lacoste obično uzimaju turu razgledavanja dvorca Markiza de Sadea, koji datira iz 17. stoljeća. Također, u okolici ćete naći mnogo vinograda koje je moguće posjetiti i probati fino francusko vino, a za uživanje u večeri dobre su opcije Cafe de Sade i Cafe de France.

 • S obzirom na to da odmor nije pravi odmor bez šopinga, ovdje se nalazi sjajni butik ShopSCAD, u kojem ćete naći zanimljive stvari koje su napravili studenti i profesori s fakulteta.

  Sawrey, Engleska

  Gdje se nalazi: U sjeveroistočnoj Engleskoj, manje od dva sata vožnje od aerodroma u Manchesteru.

  Selo datira još iz 14. stoljeća, a svi koji su bili u njemu hvale ga kao sjajno mjesto za odmor i relaksaciju. Ovdje se također nalazi i kuća engleske spisateljice za djecu Beatrix Potter, koja je sad pretvorena u muzej, pa preporučujemo njegov obilazak i vraćanje u dane djetinjstva.

 • Kad smo već kod književnika, recimo kako se i u obližnjem selu nalazi osnovna škola velikog pjesnika Williama Wordswortha, koja je također zgodno mjesto za posjet. Ko voli historiju, u blizini može posjetiti ostatke Hadrijanova zida, tako da vjerujemo da vas Sawrey s okolicom teško može razočarati.

  Rothenburg, Njemačka

  Gdje se nalazi: U Bavarskoj, na sat vožnje od Nürnberga, pa ako vam dosadi, možete brzo pobjeći tamo, ili put Münchena.

  Riječ je o najbolje očuvanom njemačkom srednjovjekovnom gradu, koji izgleda baš kao iz bajke. Tornjevi, kamene ulice, stare kuće, sve to moguće je pronaći u Rothenburgu.

 • Čim dođete, preporučujemo da odvojite tridesetak minuta i prošećete se uz zidine staroga grada, nakon čega se isplati otići do gradske vijećnice ispred koje se često odvijaju razni koncerti i zabavni programi. Ako dođete u vrijeme Božića, znajte da je grad slavan po božićnim sajmovima, ali ako dođete i u neko drugo vrijeme, nećete zažaliti jer će vas Rothenburg osvojiti na prvu.

  Bergen, Norveška

  Gdje se nalazi: Na zapadnoj obali, sat vremena avionom od Osla, ali možete iz glavnog norveškog grada do Bergena i vozom.

 • Bergen je osnovan davne 1070. godine i s vremenom je izrastao u važnu norvešku luku. Međutim, danas on nije samo luka, već i grad kulture i zabave, u kojem se tokom cijele godine održavaju festivali i razna događanja. Mnogi se trude, ako je ikako moguće, poslušati slavnu bergensku filharmoniju, osnovanu davne 1765. godine.

  Grad je poznat i po slavnim, različito obojenim drvenim kućama, koje su stare nekoliko stotina godina. One okružuju luku i jedan su od najprepoznatljivijih motiva Bergena. Ako ih odlučite dodatno istražiti, iznenadit ćete se šta se sve nalazi u njima i okolo njih, stoga slobodno pravac Bergen. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,