Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvo ljetovanje s bebom: Kako se pripremiti?

Preuzmite sliku

Dolazi nam vrijeme godišnjih odmora i ljetovanja. Prvo ljetovanje s bebom neponovljivo je iskustvo, ali i pravi izazov. Šta sve trebate imati na umu na prvom ljetovanju vaše bebe?

Kada beba može na duži put?

Preporučuje se dijete ne voditi na duži put prije navršena dva mjeseca života. Dotad će se vidjeti ima li beba nekih zdravstvenih tegoba, ustabilit će se hranjenje te vidjeti dobiva li na težini kako treba.

Čime putovati?

Za ljetno putovanje s bebom trebate ugodno, klimatizirano prijevozno sredstvo, najbolje automobil, avion ili bolje opremljen voz s odjeljcima.

Gdje otići?

S bebom možete otići bilo kamo gdje uvjeti nisu ekstremni. I more i planine su dobar izbor, a ako ste negdje gdje znate da će biti vrlo vruće, pobrinite se da prostor u kojom boravite ima klimatizacijski uređaj.

Mjesto na koje idete treba imati sve higijenske uslove potrebne bebi, dostupnog ljekara, po mogućnosti pedijatra, te dobro opremljenu apoteku. Dobro je odabrati i dobro povezano mjesto s vašim mjestom stanovanja, odakle se možete brzo vratiti kući ako se dijete razboli.

Šta ponijeti?

Djetetu spakujte dovoljno prikladne odjeće, omiljene igračke, medicinsku dokumentaciju i lijekove. Ovisno o opremljenosti smještaja na ljetovanju, možda ćete trebati ponijeti i putni krevetić, suncobran i slično. Nema potrebe pretjerivati sa stvarima, ali važno je imati sve što vam je nužno i što ne možete lako nabaviti u mjestu ljetovanja.

Putovanje automobilom

Većina roditelja na ljetovanje u našim krajevima odlazi automobilom pa ćemo dati nekoliko posebnih savjeta upravo za takvo putovanje:

1. Nigdje bez sjedalice. Odaberite kvalitetnu i sigurnu sjedalicu za bebe prikladnu njenoj dobi. Dijete vadite iz sjedalice samo tokom stajanja.

2. Vrućina. Ako nemate klimu u automobili, zaštitite dijete i sebe od vrućine na druge načine. Krenite na put noću ili rano ujutro. Prozore držite malo otvorenima, ali ne do kraja kako se dijete od propuha ne bi prehladilo. Na stražnja stakla stavite sjenila, tj. štitnike za sunce. Pazite da djetetu dajete mnogo tekućine, a hranite ga uobičajenom hranom.

3. Stajanja. Stati za odmor trebate svakih 150-200 kilometara ako je beba mirna. Ako je nervozna i plače, stajati trebate i češće kako bi se odmorila od puta.

4. Mučnina. Malim se bebama ne smije davati tableta protiv mučnine pa se trebate pobrinuti da im ni ne postane mučno. Prije puta treba pojesti lagan obrok. Neka u automobilu bude protok svježeg zraka i pobrinite se da je dijete zabavljeno igračkama ili nečim drugim jer mučnina često nastupa kada je djeci dosadno. Također pazite da djetetu nije prevruće. Ako dijete počne povraćati, napravite dužu pauzu, provjetrite automobil i krenite tek kada se dijete potpuno smiri. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,