Petak, 29. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Promjene koje se dešavaju kod roditelja nakon rođenja djeteta

Rođenje djeteta, posebno prvog, veliki je događaj ne samo za roditelje, već vrlo često i za užu porodicu.

Ovaj trenutak je najčešće jedan od najvažnijih trenutaka u životu parova. On je takođe presudan zbog promjena u dosadašnjem funkcionisanju parova. Zašto najnovije istraživanje pokazuje da se u 21. vijeku čak i svaki peti par razvodi nakon rođenja djece? Kako se mijenja psiha žene i kako se muškarac ponaša u ovoj životnoj fazi?

Čekanje da dođe beba

Period čekanja od devet mjeseci je obično jedna od najljepših faza za par. Tada se muškarac i uža porodica posebno brinu o trudnici. Budući otac postaje osjetljiviji na potrebe majke, znajući da se njeno stanje direktno prevodi u pravilan razvoj djeteta koje se nosi pod srcem žene, prenosi Ženski magazin.

Rođenje djeteta – promjene u psihi roditelja

Rođenje djeteta je, osim fizičke promjene u obliku djeteta koje napušta majčino tijelo – ogromne psihološke promjene i kod mladih roditelja i uže porodice. Sva dosadašnja pažnja usmjerena na stanje žene počinje da se usmjerava na potomstvo. Čak i uža porodica često potpuno nesvjesno usmjeri svu svoju pažnju prema maloj osobi. To je razumljivo, jer oni najčešće žele da uspostave vezu sa novim članom porodice. Većini žena to ne smeta, jer same kroz roditeljsku vezu uživaju pokazujući naklonost prema svom potomstvu.

Promjene u psihi mladih roditelja – razlike između žena i muškaraca

Uprkos živopisnom scenariju statistika pokazuje da svaki peti par koji se razvode u roku od godine dana od rođenja djeteta ukazuje na ovaj trenutak kao na početak problema u njihovim vezama. One se ne odnose na većinu obaveza sa kojima se par nije mogao izboriti, već na psihološke razlike u percepciji svijeta koje su počele da se produbljuju u prvim mjesecima života njihovog djeteta. Najčešće, nakon otprilike 6 mjeseci, kada se prve euforične emocije povezane sa rođenjem djeteta smire, počinju svađe. Nakon rođenja za majku dijete postaje epicentar svijeta i sve što se njega tiče zavisi od činjenice da je na svijetu mala osoba sa njom. Tada muškarac, koji je takođe mlad otac, počinje osjećati potrebu za nekim, čak i privremenim povratkom u život para kada su zajedno funkcionisali. To više nije moguće. Stoga svu svoju ljubav fokusiraju na svoje potomstvo, pružaju sto posto svog vremena i brige.

Najčešće, nekoliko mjeseci nakon rođenja, i pažnja porodice i partnera usredsređene su prije svega na dijete. Vrlo često žene u ovoj životnoj fazi počinju da osjećaju depresiju ili se njihova veza raspada.

Mnogo je parova koji su preživjeli tako teške trenutke nakon rođenja djeteta. Najvažnija je tada želja da razgovaramo i objasnimo stvari koje nam ne odgovaraju. Štaviše, ovaj put takođe vodi ka razumijevanju potreba partnera. Mladi roditelji treba da se prisjete, prije svega, da kada požele dobrodošlicu novom članu porodice, moraju se o njemu brinuti.

Mlada majka, nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta objavila je jedan vrlo zanimljiv post na Instagramu koji je privukao veliku pažnju.

„Znam da izgleda da uzbuđenje postoji samo za novi život. Kad smo trudne, svi su uzbuđeni i susretljivi. To je prirodan uzrok i posljedica. Tada osjećamo ljubav i podršku na nivou koji neke od nas nikada ranije nisu osjetile. Odjednom nas niko nikada ne razočarava. Kada rodimo dijete, oni se nekako udaljavaju od nas kada nam to najviše treba. Naša osjetljivost je tada povećana. Kasnije – osjećamo se kao da nestajemo. Da, rodila se nova beba, ali se rodila i nova majka. Dok se bebe rađaju jednom, majke se rađaju iznova i iznova. Kao taster za resetovanje. Hormoni i biološke promjene skaču naprijed-nazad poput talasa. Osjećamo iste emocije i iste intenzivne misli. Ponekad i teže nego što je to nekada bilo. (…) Usred radosti, ne propustite majku. Potreban joj je zdrav sistem podrške. A našoj djeci su potrebne zdrave majke, ne samo fizički.“ (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,