Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Proglašen najjeftiniji grad na svijetu za kratki boravak

Preuzmite sliku

Niske cijene nisu jedino što goste privlači u ovaj grad. Egipat se vratio na turističke karte te je jedna od najbrže rastućih destinacija na svijetu. Tako je primjerice u 2017. zabilježio rast broja turista za ogromnih 55 posto, prenosi punkufer.hr.

Glavni grad zemlje faraona Kairo proglašen je nedavno najjeftinijim gradom za provođenje kratkog odmora (engl. city break). Rezultati su to istraživanja koje je provela internetska stranica lastminute.com, pri čemu su za mjerenje uzete cijene hrane, pića, prijevoza, smještaja, tura i karata za obližnje atrakcije.

No jeftine cijene nisu jedino što goste privlači u Kairo. Egipat se vratio na turističke karte te je jedna od najbrže rastućih destinacija na svijetu. Tako je primjerice u 2017. zabilježio rast broja turista za ogromnih 55 posto.

Turisti u Egiptu, naravno, najčešće posjećuju slavne piramide u Gizi, no tu je itržnica Khan Al Khalili, ali i grad Luksor. Uskoro se otvara i Veliki egipatski muzej, a uza sve to pokraj piramida niknuo je novi aerodrom koji je olakšao dolazak u zemlju.

Uz Kairo, Lonely Planet navodi još jedan dio Egipta kao posebno vrijedan posjeta. Radi se o dolini rijeke Nil, koji su u Lonelyju proglasili najboljom vrijednosti za novac u 2019. godini.

Ostali gradovi koji su se našli u top 5 jesu Mexico City, Antalya, Buenos Aires i Mumbai. S druge strane, od svih gradova najviše ćete novca vjerovatno ostaviti u Las Vegasu, i to prosječno 25 eura po satu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje