Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Previše Facebooka može da vam izazove osjećanje zavisti

Preuzmite sliku

Previše listanja “Facebooka” i pregledanja slika “savršenih” porodica sa njihovih godišnjih odmora može da vam pomrači raspoloženje, a ne da vas razveseli, pokazuje novo istraživanje.

Studija Univerziteta u Kopenhagenu sugeriše da previše korištenja društvenih mreža može da izazove osjećanje zavisti. Naročito negativne posljedica ima posmatranje sadržaja onih osoba sa kojima ne postoji nikakava veza u stvarnom životu, prenosi BBC.

Autori studije preporučuju redovnim korisnicima društvenih mreža da naprave pauzu. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 1.000 osoba, uglavnom žena.

U zaključcima se navodi da redovna upotreba mreža poput “Facebooka” može da utiče negativno na “emotivno stanje i zadovoljstvo životom”.

Istraživači upozoravaju na zavist i “pogoršanje raspoloženja” usljed previše praćenja tuđih društvenih priča, usljed čega se prave “nerealna socijalna poređenja”.

Znatno pozitivnije iskustvo predstavlja aktivno učešće u konverzacijama i povezivanje sa ljudima na društvenim mrežema, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu “Cyberberpsihologija, ponašanje i društvene mreže”. Ova situacija je manje štetna nego pasivno lutanje po društvenim mrežama bez ikakvog učešća.

Jedan od načina da se loše raspoloženje popravi, navode istraživači, jeste da se društvene mreže ne koriste sedam dana. Probajte. (srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,