Srijeda, 29. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pogledajte zašto djevojka pravi selfie fotografije sa muškarcima koji je uznemiravaju na ulici (FOTO/VIDEO)

Uzemiravanje na ulici je česta situacija koju su doživjele skoro sve djevojke i žene barem jendom u životu. Kada se nešto tako dogodi teško je znati kako reagovati. Da li se upustiti u prepiranje ili ih ignorisati?

Jedna djevojka je pronašla genijalan način kako se nositi sa tipovima koji je uznemiravaju ali istovremeno poslati i snažnu poruku.

Dvadesetogodišnja Noa Jansma, studentica iz Amstedrama, pravi selfie sa svakim muškarcem koji joj dobacuje i to uopšte nisu selfieji napravljeni krišom. Naime, djevojka ih upita i oni zadovoljno pristanu ne shvatajući uopšte situaciju.

Jansma je kreirala Instagram profil (Dear Catcallers), gdje je dokumentovala svaki slučaj.

Na svakoj fotografiji vidimo Jansmu, uvijek sa istim hladnim izrazom lica, i njene uznemiravatelje koji su oduševljeni što ona želi da se fotografiše sa njima.

“Ovaj Instagram profil ima za cilj da podigne svijest o problemu posmatranja žena poput objekata u svakodnevnom životu, tvrdi ona. Budući da mnogi ljudi nisu svjesni koliko često se uznemiravanja žena na ulici dešavaju i kako to zapravo izgleda, ja ću pokazivati svoje uznemiravače tokom mjesec dana. U selfieju, i objekat (ja) i onaj koji me posmatra kao objekat nalazimo se zajedno. Ja, kada stojim ispred njih predstavljam obrnuti odnos moći, tj. moć koju ja lično dobijam ovim projektom.”

Jansma je imala ovu ideju neko vrijeme u glavi, ali kada su je dvojica muškaraca u vozu uznemiravala odlučila se na ovaj korak.

U periodu od mjesec dana, samo je jedan muškarac pitao zašto želi napraviti fotografiju, što zapravo samo po sebi govori mnogo.

“Oni uopšte nisu sumnjičavi, jer misle da je ono što rade sasvim normalno”, kaže Jansma.

Bilo je zapravo mnogo više slučajeva uznemiravanja nego što je prikazano na Instagram profilu. Jansma se nekada nije osjećala dovoljno bezbjedno da napravi fotografiju ili bi muškarci već pobjegli.

Nakon jednomjesečnog projekta Jansma želi da proslijedi ovaj Instagram račun i drugim djevojkama širom svijeta.

Od 1. januara 2018 godine u Amsterdamu će se ulično uznemiravanje i dobacivanje kažnjavati novčanom kaznom od 190 eura. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje