Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pogledajte svoj selfie i otkrijte hoćete li živjeti dugo ili kratko

Pogledajte pažljivo svoje selfie fotografije jer možete otkriti i da li imate neku opasnu bolest, npr. rak pluća. Koliko dugo ćete živjeti otkrit će vaš osmijeh na fotki.

Postoje dva osnovna tipa osmjeha – lažni i pravi, tzv Duchenne osmjeh nazvan po francuskom liječniku Guillaumeu Duchcnncovu koji je proučavao fiziologiju izraza lica. Za razliku od lažnog koji aktivira samo mišiće oko usta, iskreni Duchenneov osmjeh uključuje namjerne, ali i nehotične kontrakcije mišića koji podižu uglove usana i obraze te stvaraju nabore oko očiju. Istraživanje je pokazalo da oni čije lice na selfie fotkama krasi Duchenov osmijeh žive najduže.

Smijeh je najbolji istjerivač stresa, širi krvne žile, povećava protok krvi i smanjuje rizik od bolesti srca. Nasmiješeni, prema istraživanju, žive 7 godina duže od namrgođenih. Lažni „ne Duchenneove“ osmijeh nema te pozitivne učinke te nerijetko otkriva negativne emocije koje mogu skratiti životni vijek. Da biste otkrili jeste li dugovječni, okrenite objektiv aparata prema sebi, nasmijte se i napravite selfie te ga uporedite s fotografijama ispod.

Ukoliko ustanovite da vaš osmijeh nije Duchenneov, poradite na njemu te svaki mjesec napravite novi selfie kako biste vidjeli da li se vaš osmijeh popravio. Šire i dublje bore oko očiju odraz su pozitivnog stava prema životu što znači da će osoba kojoj se „I oči smiju“ dugoročno biti zdravija te će živjeti duže, tvrde istraživači sa Univerziteta Wayne.

  • selfie
  • Ali selfie može otkriti i mnogo više. Zagledajte se u svoje oči. Tamni, podbuhli podočnjaci, osim na nedostatak sna, mogu ukazivati i na alergije, a tanka bijela linija oko ruba šarenice, male voštano bijele kvržice oko očiju kao i žute mrlje na kapcima, mogu biti znak povišene razine holesterola.

    I iz bjeloočnica možete pročitati mnogo toga. Ukoliko iznenada požute, to može biti znak da ste predugo boravili na suncu, bez zaštitnih naočala. Crvenilo na bjeloočnicama uzrokuju proširenje krvnih žilica koje su plitko ispod površine oka, ali crvenilo oka može biti i simptom alergije, suhih očiju, izbijanja herpesa te konjuktivitisa, vrlo zarazne bakterijske infekcije oka.

    Zakrvavljene oči mogu biti i znak iritisa, upale šarenice koja može biti uzrokovana virusnom infekcijom, primjerice gastroenteritisom, a u rijetkim slučajevima i autoimunim bolestima poput artritisa. Opuštene vjeđe mogu otkriti stres, ali i rak pluća. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,