Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Plastični predmeti u domu su vam požutjeli? Uz pomoć ovih proizvoda vratite im bjelinu…

Preuzmite sliku

Utičnice, stari prekidači i slični predmeti napravljeni od bijele plastike često mogu poprimiti neuglednu, žućkastu boju…

Postoji veliki broj predmeta u kućanstvu koji su izrađeni od plastike, a oni koje su bijele boje često vrlo brzo poprime ružnu žućkastu nijansu. Ako i vas živciraju požutjeli okviri prozora, utičnice koje više nisu bijele boje ili daljinski upravljači koji su od stajanja promijenili boju, ne brinite se. Uz pomoć jednostavnog trika svi ovi bijeli, plastični komadi namještaja ponovo će biti čisti, blistavi i bijeli, piše Love To Know.

Prvo s čim možete pokušati ukloniti ružne mrlje je – soda bikarbona. Umočite jedan kraj krpe u vodu, a zatim u sodu bikarbonu i laganim kružnim pokretima istrljajte površinu kojoj želite da vratite stari sjaj. Nakon minutu, dva trljanja trebali bi se vidjeti rezultati. Također, sodu možete rastopiti u malo vode i time pokušati istrljati sve površine koje su zaprljane i koje su poprimile žutu boju, prenosi Večernji list.

Još jedna stvar koju možete koristiti za čišćenje žutila na prozorima i drugim plastikama je – deterdžent za pranje suđa. Potrebno je staviti jednu malu čašu deterdženta u posudu ispunjenu s četiri litre vode. Umočite spužvu ili krpu u tu tekućinu i lagano, više puta pređite preko površina koje želite očistiti.

Ako preferirate korištenje nekih od prirodnih preparata za skidanje žutila s plastike, može koristiti jabučni ocat, koje ćete nanijeti direktno na površinu. Također, u ovom poduhvatu dobro je koristiti i mješavinu alkoholnog octa u kombinaciji s vodom. Rastopite malo octa u posudi s vodom i tom otopinom poprskajte površine koje želite očistiti.

Budite oprezni s utičnicama i prekidačima da voda ne uđe na mjesta gdje ima struje. Iste metode čišćenja možete primijeniti i na požutjele PVC okvire vrata ili prozora, tostere, daljinske upravljače, klime i tome slično. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,