Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pet trikova kako da vaši tepisi mirišu kao da su tek oprani

Kada je u pitanju čistoća, svježina i ljepota doma, čisti i mirišljavi tepisi su pola posla. Zato vam pružamo nekoliko savjeta koje treba da poštujete ako želite da vam tepisi uvijek mirišu na svježinu i čistoću.

Danas se tepisi rijetko peru ručno, jer ljudi nemaju uslova za to, pa se pretežno nose profesionalcima. Preporučljivo je da to radite bar jednom godišnje, kao i da redovno usisavate tepihe svaka 2-3 dana. Ako imate ljubimce, usisavajte svakog dana i čistite češće.

Uz to, evo još nekoliko savjeta koje treba da poštujete ako želite da vam tepisi uvijek mirišu na svježinu i čistoću, kao da su tek oprani.

1. Pospite tepih sodom bikarbonom, kako biste “istjerali” prljavštinu i uklonili neprijatne mirise. Nakon pola sata, temeljno usisajte.

2. Ako je tepih važan ili vam je u prostoriji velika vlaga, umjesto sode koristite sirće. Poprskajte tepih sirćetom i ono će razgraditi prljavštinu i ukloniti neprijatne mirise.

3. Za čist tepih koji miriše baš po vašem ukusu, pomiješajte šoljicu boraksa i 15 kapi omiljenog eteričnog ulja. Pospite po tepihu, ostavite da odstoji, pa usisajte.

4. Osvježivač za odjeću takođe ima dobar efekat ako želite mirišljav tepih.

5. Čak i kada temeljno usisate, neprijatni mirisi kućnih ljubimaca su vrlo uporni i dugo se zadržavaju. Kako biste ih uklonili sa tepiha, naspite u pola litre tople vode deset kapi eteričnog ulja peperminta ili dvije kašike ekstrakta peperminta, izmiješajte dobro, zatim poprskajte rastvorom tepih i ostavite da se osuši, prenosi KućaStil.

Bonus saveti:

-Ne koristite sapun za čišćenje tepiha, jer privlači prljavštinu, a nemoguće ga je potpuno skinuti s tepiha.

-Kad hrana padne na tepih, odmah je pokupite i očistite fleku koliko možete, da se ne bi skorila i da se u tepih ne bi uvukao ružan miris. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,