Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo trebate napraviti odmah nakon kupovine brašna

Preuzmite sliku

Brašno se najčešće može naći u tri osnovna tipa označena brojevima koji pokazuju stepen njegove obrade.

Iako ga obično držimo u smočnici, bijelo pšenično brašno bi se nakon kupovine trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca nametnika u njemu. Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto, prenosi Punkufer.hr.

Ako takvu kutiju ostavite u frižideru, produžit ćete mu rok trajanja na čak dvije godine. U slučaju da brašno planirate potrošiti unutar godine dana od otvaranja pakovanja, držati ga možete i u smočnici.

Brašno se najčešće može naći u tri osnovna tipa označena brojevima koji pokazuju stepen njegove obrade.

Brašno tip 400 oštro

Namjensko pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim bijelim brašnom jer se proizvodi od same jezgre zrna žita. Preporučuje se za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, odnosno za sve u šta ide i prašak za pecivo.

Brašno tip 550 glatko

Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu bijelog hljeba i raznih vrsta finoga mliječnog peciva, kolača, domaće tjestenine i rezanaca. Brašno T-550 bogato je škrobom i proteinima. Pšenično brašno odličan je izvor ugljikohidrata, najkorisnijeg izvora raspoložive energije u našem tijelu.

Brašno tip 850

Brašno tip 850, polubijelo, sadrži više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana od bijelog brašna, pa je i prehrambeno vrjednije, a koristi se za pripremu hljeba i peciva, pa ga zovu i krušno brašno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,