Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su tri najskuplja grada na svijetu

Preuzmite sliku

Tročlanoj porodici u gradu koji je pozicioniran na prvo mjesto liste najskupljih gradova svijeta, a ne nalazi se tako daleko od nas, potrebno je preko 3.600 dolara mjesečno za život!

Švajcarski gradovi Cirih i Ženeva su dospjeli na sam vrh liste najskupljih gradova na svijetu, ispred New Yorka, prema analizi švajcarske financijske grupacije UBS, koju prenosi američka agencija “Bloomberg”.

Rezultati istraživanja su pokazali da je jednoj ciriškoj porodici od tri člana potrebno preko 3.600 dolara mjesečno za život, bazirajući se na potrošačkoj korpi od 122 proizvoda i usluge, u koju ne ulaze troškovi iznajmljivanja stana.

Po toj računici, Ženeva je izbila na drugo mjesto, sa potrebnih 3.500 dolara mjesečno, a New York je na trećoj poziciji sa 3.340 dolara mjesečno.

Švajcarska centralna banka je 15. januara iznenadila investitore kada je ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan euro, što je izazvalo rekordan rast franka prema euru. To je, kako navodi UBS, pomoglo Cirihu i Ženevi da preteknu Oslo, koji je u posljednjem istraživanju ove švajcarske grupacije iz 2012. godine rangiran kao najskuplji grad na svijetu.

“Odluka švajcarske centralne banke da ukine ograničenje kursa franka prema euru je umnogome povećala cijene. Švajcarska bi vjerovatno bila ispod New Yorka u smislu cijena, da nije došlo do ovoga”, izjavio je ekonomista UBS-a, Daniel Kalt.

Kada se uključe troškovi iznajmljivanja stana, američki gradovi automatski izbijaju na prvo mjesto, budući da cijena dvosobnog nenamještenog stana iznosi u prosjeku 4.320 dolara mjesečno u poređenju sa 2.390 dolara u Cirihu.

Sa druge strane, najmanje skup grad na svijetu je Kijev, gdje je za život jedne porodice mjesečno potrebno 1.273 dolara, a cijena iznajmljivanja stana je oko 540 dolara. (tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje