Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su situacije u kojima dijete ne trebate kriviti za nestašluke

Preuzmite sliku

Iako mnogi roditelji često smatraju kako su im djeca neposlušna i kako su oni loši roditelji, stvarnost je ipak malo drugačija, jer je zapravo nestašluk mališana (u pojedinim situacijama) njihova prirodna reakcija.

Nemogućnost kontrolisanja impulsivnog ponašanja

Kažeš mu: “Prestani da se brecaš!”, a dijete nastavi da se breca. Psiholozi tvrde da impulsivno ponašanje djeca mogu da kontrolišu tek pred kraj puberteta. Sve dok djeca ne dođu do tog uzrasta morate da razumijete da ono, možda, želi da vas posluša, ali mu treba vremena da se sabere i iskontroliše, prenose Novosti.

Borba za svoje mišljenje

– Ali ja želim da danas budem Elza! Koliko ste puta ovo čuli od svoje kćerke koja je za odlazak u vrtić obukla haljinu za maskenbal?
-Ne želim da nosim dugi rukav, hoću kratki! Vrištaće vaš dječak, spreman da izađe na 10 stepeni obučen u ljetnu garderobu. Ovo je način da se izbore za sebe, da razviju svoju ličnost. Ne sputavajte ih, samo im se prilagodite.

Na primjer, 56 odsto roditelja misle da djeca mlađa od 3 godine mogu da se obuzdaju i da ne rade nešto što je zabranjeno, ali u stvarnosti se ova vještina stiče tek oko četvrte godine.

Senzori preopterećenja

Ako ste danas dijete vodili u park, pa poslije u šetnju do kuće i onda ste ga pustili da “divlja” po kući – morate da shvatite da je dijete umorno ili da reaguje loše na okolinu. Dosada, umor, nervoza su samo neki od uzroka zbog kojih je vaš mališan stalno nervozan i zbog čega bi stalno plakao i brecao se. Možda dijete nije “bezobrazno”, možda mu se samo spava.

Beskrajno trčanje okolo

Dijete ima neprestanu potrebu da se kreće, trči, skače, vrišti… Umjesto da ga smirujete, vi ga izvedite napolje da se prošeta, da se igra sa loptom i slično. Dijete mora da se kreće.

Povećana emocionalnost

Dijete ne može da kontroliše svoje emocije, posebno kada je umorno, nervozno ili kada ga nešto boli. Kada je gladno, dijete “ne zna kud udara”. Ako se probudi usred noći, dijete ne zna da kaže da se boji ili da ga nešto boli, ono plače, vrišti, skače… Imajte to na umu sljedeći put kada vam dijete napravi “scenu”.

Želja za stalnim igranjem

Umjesto da se obuče, dijete golišavo juri po kući bježeći od vas i garderobe. Umjesto da opere zube, pastom je isprljalo pola lavaboa. Psiholozi kažu da to nije bezobrazluk, to je normalno ponašanje djece. Osim da se kreću, djeca imaju i veliku potrebu da se igraju. Neprestana igra i pronalaženje inspiracije za istu u svakoj aktivnosti su osnovne potrebe djece.

Oponašaju vaše ponašanje

Djeca preslikavaju vaše ponašanje. Bijes, tugu, nezadovoljstvo – čitaju sa vas kao skeneri i preslikavaju je na sebe. Ako je dijete nezadovoljno, zapitajte se šta nije u redu unutar vaše porodice. Razgovarajte sa djetetom, pomozite mu, a zatim istražite uzrok i riješite probleme zajedno sa partnerom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,