Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najčešći simptomi krize srednjih godina kod muškaraca u braku

Preuzmite sliku

Kriza srednjih godina zaista djeluje kao šala, dok se sa njom ne suočite.

Ona zvuči kao nešto što se viđa samo na filmovima, dok je zapravo i više nego stvarna. Poput ljetnjeg pljuska, iznenada može da pogodi oba spola, mada su joj prema statistikama skloniji muškarci u nešto većem procentu nego žene.

Iznenadna želja za uzbuđenjem, nedostatak ispunjenja i postignuća, žaljenje, potraga za mladošću…samo su neki od simptoma krize srednjih godina sa kojima se muškarci mogu suočiti. Oni utiču na temelje braka i nerijetko dovode do razornih scenarija. Ako se vaš suprug već neko vrijeme ponaša drugačije, postoje šanse da prolazi kroz ovu krizu, prenosi Ženski magazin. Ovo su najčešćei simptomi koji mogu potvrditi vaše sumnje…

Apatija i nemir

Najveći znaci krize srednjih godina kod muškaraca su apatija i nemir. Ova stanja uključuju nedostatak motivacije i brige za bilo šta što se oko osobe događa. Apatija može učiniti da se osoba osjeća zanemareno, nakon čega će u braku uskoro početi da nedostaje naklonosti, iznenađenja i uzbuđenja. Naspram toga, epizode iznenadnog nemira dovode do toga da provođenje vremena s voljenom osobom nije više izvor radosti, jer su datoj osobi misli negdje drugo.

Potreba za avanturom

Želja za životnim promjenama je opšteprisutna. Simptomi krize srednjih godina kod muškaraca takođe uključuju potrebu za avanturom. Kada muškarac prolazi kroz ovu krizu on se osjeća zaglavljenim u kolotečini svog braka. Njega više ne zanima gledanje filmova kraj svoje voljene na kauču ili odlazak u restoran na večeru. On želi da doživi nešto novo, nešto divlje i uzbudljivo. To može biti brza vožnja, skakanje padobranom, ali i prepuštanje aferama.

Strah od starenja

Kriza srednjih godina skoro svakog muškarca može se sažetu u sljedeću rečenicu „O, ne tako sam star i iz dana u dan sve sam stariji…a ne znam da li sam uradio sve što sam ikad želio u životu“. Strah od starenja može se pojaviti iznenada kada se dogodi smrt bliskog prijatelja ili člana porodice istog ili sličnog godišta. Tada muškarac kreće da preispituje svoje odluke i izbore u životu, kada obično pravi neke radikalne poteze.

Dramatične promjene u izgledu

Najpoznatiji simptom krize srednjih godina je svakako dramatična promjena izgleda. To se događa kada muškarac vidi svoj odraz u ogledalu i shvati da je daleko od čovjeka kakav je nekad bio. Mladost i zategnuto tijelo su stvar prošlosti i njegova najveća briga u sadašnjosti. Kada muškarac nije zadovoljan svojim izgledom to može uticati na njegovo samopoštovanje. Većina muškaraca pogođena ovom krizom kreće u teretanu, kupuje novu garderobu i mijenja izgled svoje frizure.

Donošenje impulsivnih odluka

Muška kriza srednjih godina uključuje mnoge impulsivne odluke. Među najpoznatijima od njih je kupovina skupih sportskih automobila. Nakon toga slijede kockanje, izlaženje u skupe i otmjene restorane, klubove i slično. Donošenje impulsivnih odluka je u vezi sa razbijanjem rutine i ispunjavanjem davno zakopanih snova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje