Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je lista 100 najgore ocijenjenih jela u svijetu, jedno je iz BiH

Preuzmite sliku

Tradicionalna bh. slastica gurabija našla se na popisu 100 najgore ocijenjenih jela u svijetu, gdje je zauzela 90. mjesto s ocjenom 2,8.

Naime, svjetski gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najgore ocijenjenih jela prema njihovim korisnicima. Tako se na popisu našla i gurabija, koja se često smatrala siromašnom slasticom jer za nju nije bilo potrebno mnogo sastojaka.

  • “Klasična bosanska slastica, gurabija je vrsta okruglog, plosnatog kolačića od prhkog tijesta koji se obično pravi od brašna, šećera i ulja. Vjeruje se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko porijeklo, te je neizostavan dio kulture, tradicije i kulinarskog naslijeđa cijelog Balkana”, napisali su na stranici Taste Atlasa.

    Objasnili da gurabija također može dolaziti u različitim varijantama, a često se dodaju i sastojci poput jaja, praška za pecivo ili sode bikarbone, maslaca ili margarina te mliječni proizvodi poput pavlake, jogurta ili mlijeka.

     

    Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

     

    Objavu dijeli TasteAtlas (@tasteatlas)

    Nezaobilazni sastojak je svakako i šećer, a Taste Atlas ističe kako se gurabija posipa vanilin prahom ili vanilin šećerom, a neki dodaju i koricu limuna, orašaste plodove i suho voće.

    “Osim sastojaka koji se koriste za izradu slastice, kolačići se mogu razlikovati i po veličini, obliku i dekoraciji. U Bosni i Hercegovini se kolačići često ukrašavaju vilicom ili nožem, dok je istinska prepoznatljivost bosanskih gurabija kockica šećera koja se utiskuje u sredinu kolačića prije nego što se ispeku”, objasnili su.

    Također, naveli su da se gurabija može pronaći s nešto drugačijim okusom u Albaniji, Makedoniji i Srbiji. Posebno su istakli i tuzlanske gurabije koje se prave s dodatkom pekmeza od jabuke.

    “Bosanskohercegovački grad Tuzla, s druge strane, poznata je po svojim gurabijama s pekmezom od jabuka (kuhan sok od jabuka), varijanti koja je karakteristična za bosanske muslimane. Ovi kolačići ne poznaju vjerske granice jer ih za vjerske praznike i slavlja podjednako pripremaju i muslimani i kršćani”, ističu.

    Gurabije se obično služe uz šolju kafe ili čaja, a možete ih jesti i za doručak uz šolju mlijeka.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,