Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oprezno s kupovinom igračaka za djevojčice: Setovi za šminkanje sadrže štetne tvari, pokazalo istraživanje

Preuzmite sliku

Često kozmetika, posebno ona u prahu, može sadržavati visoke razine opasnih minerala koji se povezuju s raznim zdravstvenim problemima, najčešće s rakom pluća i drugim plućnim bolestima.

U analizi koja je ovaj mjesec objavljena u časopisu Environmental Health Insights utvrđeno je tako da svaki sedmi kozmetički proizvod koji u sebi sadrži neki benigni mineralni prah, ima uz njega i mjerljivu količinu azbesta. Istraživači su analizirali uzorke 21 kozmetičkog proizvoda u prahu, uključujući sjenila za oči, pudere za lice i tijelo i make-up setove za za djevojčice.

Od 21 uzorka njih tri su – dvije palete sjenila i dječji make-up – sadržavali azbest, vlaknasti mineral iz skupine silikata kojeg se povezuje s ozbiljnim zdravstvenim rizicima, najviše s rizikom od karcinomom i drugih bolesti pluća.

 • Iako dobiveni na malom uzorku, ovi su rezultati u skladu s ispitivanjima kozmetike koje je provela američka Agencija za hranu i lijekove, a prema predsjednici Radne skupine za okoliš i jednoj od autorica analize Nneki Leiba, posljedice za zdravlje kupaca mogle bi biti  zabrinjavajuće.

  – Ovo je prilično zabrinjavajuće jer svaki sedmi proizvod nije malen broj. Osobno koristim više od sedam kozmetičkih proizvoda, kao i, pretpostavljam, većina žena –  rekla je Leiba za Insider.  Sva kozmetika u prahu, dodaje Leiba, ima ‘otvoren put’ prema plućima jer joj se čestice rasprše u zraku. ‘Zamislite samo koliko pudera za lice možete udahnuti dok ga nanosite’, dodaje.

  U cijelom ispitivanju proizvoda na azbest vjerovatno najviše zabrinjava što je jedan od proizvoda za koji je utvrđeno da sadrži azbest namijenjen djevojčicama – kojima se pluća i drugi organi još uvijek razvijaju pa su posebno izložene riziku od udisanja azbesta.

 • Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost azbestu povezana je uz ostalo i s ožiljcima na plućima i zadebljanjem plućnog tkiva, pojavama koje često uzrokuju otežano disanje i oslabljenu plućnu funkciju pluća.

  Osim toga, povezuje ga se i s većim rizikom za više vrsta karcinoma, uključujući rak pluća i rijetku vrstu tumora u koji nastaje u tkivu unutarnjih organa, malignim mezoteliomom.

  – Postoje dokumentirani slučajevi tih bolesti izravno povezani s upotrebom kontaminirane kozmetike – rekao je patolog iz Mount Sinai koji je sudjelovao u istraživanju azbesta u kozmetici. Napomenuo je i kako ‘nikako ne tvrdi da kozmetički proizvodi spadaju među ključne uzročnike tumora, ali je očito da mogu biti jedan od uzročnika‘.  (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,