Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Opasna greška roditelja: Šta je zajedničko spavanje i zašto je opasno?

Preuzmite sliku

Medicinski stručnjaci raspisali su se o opasnoj radnji roditelja koja može rezultirati smrću djeteta. Zajedničko spavanje ili dijeljenje kreveta s dojenčetom jedan je od uzroka iznenadne dojenačke smrti.

2020. godine 905 beba u Americi umrlo je zbog “slučajnog gušenja i davljenja u krevetu”, kažu podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Inače, otprilike 3400 dojenčadi (mlađe od godine dana) umire u SAD-u iznenada i neočekivano svake godine.

“Ne postoji odmah očigledan uzrok”, izvještava CDC na svojoj stranici s podacima i statistikom vezanima za sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Ovog je mjeseca Brook Hunter, 23-godišnja majka iz Cincinnatija, optužena za ubojstvo iz nehata i ugrožavanje djeteta nakon što je njeno drugo dijete umrlo tokom zajedničkog spavanja, prenosi index.hr.

“Dijete staro šest sedmica umrlo je 22. juna 2022. zbog zajedničkog spavanja. Godinu dana prije, Hunter je također umrlo dijete staro šest sedmica zbog istog uzroka”, navodi pomoćnica tužitelja Amy Clausing za Fox News.

Majka je u vrijeme prvog incidenta upozorena na opasnost zajedničkog spavanja. Zbog prethodnog incidenta smrt drugog djeteta proglašena je ubojstvom. Ako bude proglašena krivom, Hunter prijeti kazna zatvora od 11 godina.

Tri najčešće prijavljene vrste iznenadne dojenačke smrti

Prema CDC-u, tri su najčešće prijavljene vrste iznenadne dojenačke smrti: sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS), nepoznat uzrok te slučajno gušenje i davljenje u krevetu.

Dr. Steven Czinn, šef pedijatrije Medicinskog centra Univerziteta Maryland u Baltimoreu, kaže da je važno educirati roditelje o opasnosti povezanima sa zajedničkim spavanjem prije nego što novopečene majke budu otpuštene iz bolnice.

“To su tragične situacije, nevjerojatno je teško nositi se sa smrću djeteta u prvoj godini njegovog života. Moramo nastaviti s edukacijom i podizanjem svijesti”, upozorava.

Šta je zajedničko spavanje i zašto je opasno?

Zajedničko spavanje podrazumijeva da roditelj ili skrbnik spava u istom krevetu s djetetom.

Prvi razlog zbog kojeg je to opasno je što dojenčad prvenstveno diše kroz nos, a njihovi sićušni nosići mogu se vrlo lako začepiti, prenosi index.hr.

“Zato molimo roditelje da u krevetiće ne stavljaju plišane igračke, jastuke, deke, posteljinu. Ako spavate s djetetom, postoji mogućnost da će beba doći u položaj u kojem će imati problema s disanjem na nos”, napominje Czinn.

Osim toga, bebe nemaju sposobnost prevrtati se sa stomaka na leđa ili obrnuto do otprilike 6. mjeseca. Stoga ne mogu same promijeniti položaj i pobjeći od prepreke.

“A upravo to, nažalost, dovodi do ovih užasnih i tragičnih posljedica”, dodaje Czinn.

Zašto roditelji spavaju s djecom?

Dr. Czinn kaže da su roditelji često umorni zbog nemirnih noći. Misle da će spavanjem uz bebu nadoknaditi prijeko potreban san. Dok neka izvješća tvrde da zajedničko spavanje ima psihološku korist, Czinn i Američka pedijatrijska akademija (AAP) savjetuju da se to ne radi.

Roditelji koji dijele krevete s djecom kao razloge najčešće navode “olakšavanje dojenja, kulturološke preferencije i uvjerenje da je to bolje i sigurnije za njihovu bebu”.

“Međutim, temeljem dokaza, to nikako ne možemo preporučiti. Imati dojenče blizu kreveta u kolijevci ili krevetiću omogućit će roditeljima da nahrane i utješe bebu i odgovore na njene potrebe”, tvrdi Czinn.

Kako zaštititi bebu?

AAP je objavio preporuke za sigurno spavanje u prvoj godini nakon rođenja.

Bebe treba staviti na leđa u prazan krevetić ili kolijevku

-Bebe bi trebale spavati na čvrstoj, ravnoj, nenagnutoj površini koja zadovoljava sigurnosne standarde
-Roditelji ne bi trebali za spavanje koristiti proizvode koji nisu namijenjeni za spavanje
-Naprave poput autosjedalica, kolica, ljuljački, nosiljki i gnijezda ne preporučuju se za spavanje
-Deke, jastuke, plišane igračke i zaštitne ogradice držite izvan prostora u kojem beba spava
-Spavajte u istoj sobi, ali ne u istom krevetu kao beba, po mogućnosti barem prvih šest mjeseci
-Izbjegavajte korištenje uređaja kao što su kućni kardiorespiratorni monitori koji se reklamiraju kao uređaji koji smanjuju rizik od SIDS-a ili drugih smrti povezanih sa spavanjem.
-“Napravili smo velike korake u učenju što dojenčad čini sigurnom tokom spavanja, ali još puno toga predstoji”, rekla je dr. Rachel Moon, profesorica pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Virginiji.

“Smrt bebe je tragična, srceparajuća i često se može spriječiti. Ako smo išta naučili, najbolje je ono najjednostavnije: bebe bi uvijek trebale spavati u kolijevci ili kinderbetu, na leđima, bez mekanih igračaka, jastuka, deka ili druge posteljine”, dodala je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje