Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Očevi su životni influenceri svojoj djeci

Preuzmite sliku

Očevi koji obavljaju više posla imaju kćeri sa velikim ambicijama. Međutim, pomoć tate kod kuće nije jedino što igra ulogu u tome, piše Bright Side.

Očevo učešće u vašim životima ima ogroman uticaj na vas i vaš karakter, od vašeg mentalnog zdravlja i samopouzdanja do vaših kognitivnih sposobnosti, prenosi Tuzlanski.ba.

Osiguravaju da se osjećate sigurno

Oni su važni za djecu u oblikovanju njihovog emocionalnog stanja. Podrška i naklonost koji potiču od očeva pružaju osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Dok odrastaju, djeca se suočavaju sa mnogim usponima i padovima u životu, a očeva snažna pomoć u poslu je upravo ono što im je potrebno. Štaviše, takvo prisustvo može promovisati djetetov kognitivni i socijalni razvoj.

 • On formira način na koji uspostavljate odnose

  Ni sami ne primjećujući to, djeca stalno gledaju kako se očevi ponašaju sa ljudima oko sebe i kopiraju njihov stav. Kasnije u životu djeca mogu birati prijatelje, ljubavnike i ljude oko sebe na isti način kao što su to radili njihovi očevi. Način na koji vide bilo kakvu vezu zasnivat će se na primjeru oca.

  Pomažu vam da vjerujete u sebe

  Kada otac provodi vrijeme sa svojom djecom, podržava ih u bilo kojem hobiju i uvijek im je pri ruci, to čini čuda za njegovu djecu. Prevladavaju svoje strahove i osjećaju više samopouzdanja kad odrastu. Otac koji zanemaruje svoju djecu rizikuje da ih ostavi sa strahovima i snažnim osjećajem da su bez vrijednosti.

 • On vas čini pravim misliocem

  Djeca čiji su očevi aktivno uključeni u njihov razvoj imaju tendenciju da budu pametnija. Očevi koji mnogo razgovaraju sa svojom djecom također proširuju svoj vokabular i pomažu im da postignu složenije jezičke vještine. Kao rezultat toga, njihovi mladići se bolje snalaze u školi i imaju dobre vještine učenja. Takva djeca obično imaju izvanredne vještine rješavanja problema i uglavnom su inteligentna.

  On vam pruža pogled na ‘čovjekov svijet’

  S pozitivnim primjerom oca u mogućnosti ste oblikovati svoje mišljenje o rodu. Dječaci gledaju svog oca i uče kako kontrolirati emocije i kako najbolje iskoristiti svoju snagu i muškost. Djevojčice koriste očev primjer da grade odnose sa muškarcima, nauče kako da im vjeruju i odluče kako da se ponašaju oko njih. Kasnije, niz liniju, dječije ponašanje će uveliko ovisiti o onome što su naučili od svojih očeva.

 • On vas priprema za stvarni život

  Stvarnost nije uvijek bezbrižna koliko želimo da bude, i dok majke možda pokušavaju da nas od nje zaštite što je više moguće, očevi su spremni da otvore oči. Muškarci biraju pravdu, poštenje i dužnost, a djecu podučavaju posljedicama svojih postupaka. Oni znaju kada treba biti tvrd i uvesti disciplinu u naš život, pomažući nam da razvijemo onu kralježnicu koja će nam biti potrebna kasnije u životu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,