Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nikad nemojte ovo raditi odmah nakon što ste oprali zube

Preuzmite sliku

Ako želite izvući maksimum iz pranja zubi, stomatolozi upozoravaju da uvijek trebate izbjegavati jednu stvar kada završite.

Koja bi to naizgled bezopasna navika mogla biti loša vijest za vaša usta?

Stomatolozi kažu da ne biste trebali ispirati usta vodom nakon pranja zuba. Pranje zubi ujutro ili navečer može biti brz način da se osjećate svježe i čisto. Ali ako ste posegnuli za šoljicom vode kako biste isprali višak paste za zube, nesvjesno biste mogli oštetiti zube.

– Ispiranje usta vodom vrlo je loše za naše zube jer ispire zaštitni fluor koji ostane nakon pranja zuba – kaže Nigel Carter, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje. ‘Fluorid je najvažniji sastojak paste za zube. Uvelike pomaže oralnom zdravlju jačajući zubnu caklinu, čineći je otpornijom na karijes. Također smanjuje količinu kiseline koju proizvode bakterije na vašim zubima’, objašnjava.

U suštini, iako vaše grgljanje nakon četkanja možda i ne uzrokuje karijes, ne činite svojim ustima nikakvu uslugu. ‘Pljuvanje paste za zube, a ne ispiranje vodom, osigurava da fluor koji se nalazi u većini zubnih pasta ostane na zubima i nastavi biti učinkovit”, objašnjava Carter. Također preporučuje se pričekati 20 do 30 minuta za korištenje određenih vrsta vode za ispiranje usta nakon četkanja.

Prema istraživanju iz 2016. koje je provela Fondacija za oralno zdravlje, ispiranje vodom nakon četkanja je prilično popularno. Čak 62 posto ispitanika – ili gotovo dvije od tri osobe – prijavilo je to kao dio svoje rutine, dok samo 23 posto pravilno ispljune pastu bez korištenja vode nakon. Međutim, također je otkriveno da 14 posto ispitanika koristi tekućinu za ispiranje usta odmah nakon četkanja.

– Za neke to može biti iznenađujuće, ali korištenje vodice za ispiranje usta neposredno nakon pranja je također loše za naše zube jer ono također ispire fluor – objasnio je Carter. Pričekati 20 minuta prije korištenja tekućine za ispiranje usta nakon pranja zuba dobra je ideja ako želite postići puni učinak fluora na zube – osobito ako tekućina sadrži alkohol, predlaže Healthline.

 • Jedina iznimka je korištenje vodice za ispiranje usta koja sadrži fluor kao sastojak, a koji može pomoći u održavanju povišene razine fluora u ustima čak i nakon ispiranja. Neki stomatolozi tvrde da ispiranje može pomoći u uklanjanju bakterija iz usta nakon četkanja. Međutim, neki stručnjaci tvrde da je čišćenje zuba važnije od samog fluorida koji treba obaviti svoj posao, sugerirajući da bi ispiranje potencijalno moglo imati bitnu funkciju u oralnoj higijeni.

  Bez obzira na to ispirete li ili ne, ispostavilo se da vrijeme kada se odlučite prati zube također može imati značajan uticaj na vaše oralno zdravlje – tačnije, stomatolozi upozoravaju da pranje zuba odmah nakon jela nije mudro. ‘To je zato jer probava počinje u ustima, što stvara kiselo okruženje koje nije najbolje stanje za pranje zuba’, prema mišljenju stručnjakinje Jeannie Grecco.

  – Kada jedete hranu koja sadrži šećer ili škrob, bakterije koje uzrokuju karijes u vašim ustima hrane se šećerima i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj sredini, ona privremeno slabi vašu caklinu uzrokujući gubitak minerala – kaže dr. Jin Lin. ‘Trljanje cakline četkicom za zube kada je u ovom oslabljenom stanju može je dodatno oštetiti’, dodajući da 30-minutni interval, između četkanja i jela ili pijenja bilo čega, nakon toga pruža pasti za zube najbolji učinak na naše zube.

  Prema Američkom dentalnom udruženju (ADA), najbolje je pričekati barem sat vremena nakon jela da operete zube. Neil J. Gajjar, bivši predsjednik Akademije za opću stomatologiju, kaže da ovo vrijeme ‘dopušta vremena vašem tijelu da neutralizira kiselost koju je možda stvorila kisela hrana koju ste unijeli’. Ovaj povratak na neutralni pH prirodni je rezultat vaše sline, koja sadrži antitijela koja se bore protiv bakterija koje uzrokuju karijes, objašnjava Gajjar. Tih 60 dodatnih minuta osigurat će vašoj slini dovoljno vremena da obavi svoj posao. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,