Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Netačno je da djeca učvršćuju brak

Preuzmite sliku

Talijanski psihijatar Giacomo Dacquino navodi i da svakodnevna briga o djeci, kao i konstantan napor oko poslova u kući ‘ubijaju’ ljubav…

Uvijek se govori o kriznoj sedmoj godini braka. Brakorazvodni advokati tvrde drugačije. Po njima supružnici doživljavaju prvu krizu u petoj godini braka, a razvode se kasnije, najčešće nakon dvanaest zajedničkih godina.

Najnovije istraživanje provedeno u Italiji kaže da je teza da djeca učvršćuju brak netačna.

“Potomstvo možemo predstaviti kao, na primjer, zastavicu na slalomu koji izvode muškarac i žena. Ali, treba znati voziti slalom. To stalno ponavljam parovima koji dolaze u bračno savjetovalište: morate se naučiti ponekad obraniti od djece, pronaći vrijeme kada ćete se baviti sobom, osigurati nekoga ko će čuvati dijete jednu večer u sedmici, kada ćete se posvetiti svom životnom suputniku, jer u životu vam je partner najvažniji” smatra talijanski psihijatar Giacomo Dacquino, prenosi Živim.hr.

Posvetite se partneru

Nadalje, navodi i da svakodnevna briga o djeci, kao i konstantan napor oko poslova u kući ‘ubijaju’ ljubav. Preporuča da se supružniku posveti više pažnje i vrati ono što se ugasilo.

Ljudi nažalost žive sve užurbanije i pod priličnim su stresom. Zato ne uživaju dovoljno u društvu svog partnera. Često dok jedan radi, drugi je kod kuće s djetetom i obrnuto. Također, dok jedan izlazi s društvom, drugi je opet kod kuće. Nikako da se usklade, a to negativno utječe na ljubavne odnose.

Prepustite se trenutku

‘Mnogi parovi boluju i od pretjeranog planiranja budućnosti. Za time, realno, nema potrebe. Bolje se prepustite trenutku sada i ovdje. Uživajte u razgovoru, u novom partnerovom parfemu ili frizuri’, preporuka je psihijatra Dacquina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,