Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nesvakidašnje mogućnosti: Rotirajuća kuća koja se okreće za 360 stepeni

Preuzmite sliku

Mnoge kuće zadive nas modernim ili šarmantnim izgledom, luksuzno opremljenim enterijerom ili veličinom, a kuća u Italiji koju je kreirao arhitekta Roberto Rosi osvojiće vas svojim krajnje nesvakidašnjim mogućnostima, piše Kuća Stil.

Smještena na sjeveru Italije u blizini grada Rimini, osmougaona kuća je dizajnirana tako da pruži vlasnicima maksimalno uživanje u pogledu na živopisne brdovite predjele koji je okružuju.

Drvena kuća nalazi se na centralnom stubu koji joj omogućava okretanje u oba smjera i to za 360 stepeni.

“Mogućnost kuće da se rotira bio je zahtjev koji je klijent postavio u samom startu, sa jedne strane zarad posjedovanja mogućnosti promjene pogleda na pejzaž, ali u isto vrijeme, i zbog njegove strasti prema mašinama i mehanizmima”, kaže arhitekta.

Kako bi što manje energije bilo potrebno za okretanje tako velikog objekta, kuća je dizajnirana da bude što lakša: ram je napravljen od čelika, zidovi od drvenih panela, dok su za izolaciju korišteni paneli od konoplje i drvenih vlakana.

Za izvršenje zahtjevnog projekta zaslužna je italijanska građevinska kompanija “ProTek”.

Velika pažnja posvećena je i energetskoj efikasnosti kuće. Stoga su na krovu postavljeni solarni paneli koji generišu energiju potrebnu za njeno funkcionisanje. Rotacijom kuće prilagođava se položaj panela prema suncu, da bi maksimalno koristili njegovu energiju.

“Sa tehničkog stanovišta, rotirajuća kuća omogućava postizanje najviše efikasnosti fotonaponskih panela, imajući najbolju orijentaciju tokom dana”, objašnjava Rosi.

Zajedno sa solarnim panelima, ova kuća opremljena je i grejnom pumpom i solarnim termalnim sistemom, koji takođe generišu energiju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,