Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nesvakidašnja stepenasta kućica na kojoj raste bašta

Namijenjena mladoj porodici iz Nemačke, ova nesvakidašnja kućica sastavljena je od dvije stepenaste strukture koje se uvijaju jedna oko druge i formiraju krovnu terasu sa raskošnom baštom za cvijeće i povrće.

Dizajn kuće, za koji je zaslužan arhitektonski studio Penda, inspirisan je simbolima jin i jang – kineskoj filozofiji po kojoj se suprotne sile spajaju kako bi kreirale izbalansiranu i snažniju cjelinu.

Kuća je, stoga, podijeljena na dva dijela koja se uvijaju i određuju ne samo izgled krova, već i prostorija u kući.

“Jin jang” kuća je osmišljena tako da bude samodovoljna i funkcioniše “van mreže”. Vlasnici su željeli da najveći dio hrane proizvode sami, u svom domu i zato su arhitekte pretvorile krov u stepenastu strukturu sa uzidanim saksijama u kojima će biti uzgajano povrće, začinsko bilje i voće, prenosi KućaStil.

Za razliku od tradicionalnog krova, stepenasta bašta na “Jin jang” kući se spušta ka svom centru, podsjećajući na dolinu okruženu planinskim padinama sa obje strane. Stanari mogu da pristupe bašti direktno iz dvorišta ili sa sprata kuće.

Kišnica koja se sliva niz krov prikupljaće se u rezervoar i koristiti za navodnjavanje bašte. Kako se smjenjuju godišnja doba tako će se  i biljke mijenjati, i na taj način uticati na cjelokupan izgled kuće.

Njena unutrašnjost od 75 kvadrata je svijetla i prozračna zahvaljujući velikim prozorima od poda do plafona. Eksterijer, kao i veliki dio unutrašnjosti, obložen je drvenim panelima kako bi kuća što više bila u skladu sa okolnom prirodom  i baštom.

Pogledajte kako su organizovane prostorije u kući. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,