Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

258

OPORAVLJENI

5

UMRLI

4
Preuzmite sliku

Nauka pokazala: Zagađen vazduh može usporiti razvoj pluća kod djece za 14 posto

Razvoj pluća kod djece izložene zagađenju vazduha od teškog saobraćaja može biti usporen i do 14 posto, pokazuje istraživanje

Život u prečniku od 50 metara od saobraćajnica, takođe, može povećati rizik od obolijevanja od raka pluća do deset posto, navodi se u istraživanju.

Istraživanje je rađeno u 13 gradova u Velikoj Britaniji i Poljskoj, a naučnici su utvrdili da zagađenje vazduha povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, problema sa srcem i bronhitisa.

Aktivisti su pozvali britansku vladu da se obaveže da će raditi na suzbijanju “opasnog” zagađenja vazduha.

Istraživači Kraljevskog koledža u Londonu poredili su 13 zdravstvenih problema ljudi koji žive u oblastima sa visokim zagađenjem sa opštom populacijom.

Pored podataka o bolničkim terapijama i smrtnosti, koristili su i podatke o registrovanim pacijentima sa simptomima poput grudnih infekcija.

Istraživanje pokazuje da je razvoj pluća kod djece u Oxfordu bio sporiji za oko 14 posto, u Londonu 13 posto, u Birminghamu osam posto, u Liverpoolu pet posto, u Nottinghamu tri posto i četiri posto u Southampton.

Istraživači su naveli i da bi, u ovim gradovima, bio smanjen broj djece oboljele od bronhitisa za više hiljada, ako bi se zagađenje vazduha smanjilo za petinu.

Kriza javnog zdravlja

“Zagađenje vazduha čini nas, a našu djecu pogotovo, bolesnima od kolijevke do groba, ali je često nevidljivo”, rekao je doktor Rob Huges, stariji saradnik Fonda za čisti vazduh.

“Ovo impresivno istraživanje čini krizu javnog zdravlja, koja pogađa ljude širom Velike Britanije, vidljivom”.

“Čini se da se svaki dan suočavamo sa sve više i više dokaza o užasnim efektima koje zagađenje vazduha ima na zdravlje naših pluća”, kaže Woods.

“Najteže pogađa najranjivije grupe društva”, dodala je.

“Znamo da zagađenje vazduha zaustavlja razvoj pluća naše djece, i a pogoršava simptome osoba koje boluju od plućnih bolesti.”

Grupa koja stoji iza istraživanja – koalicija 15 nevladinih organizacija koje se bave zdravljem i životnom sredinom, poput Britanske fondacije za plućne bolesti, poziva pravljenje mreže Zona čistog vazduha širom Velike Britanije.

Toksično zagađenje vazduha u centralnom Londonu navodno je opalo za trećinu od uvođenja novog sistema naplate za vozila.

Nivo azot-dioksida u zoni ultra niske emisije je opao za 30 posto u prvih šest mjeseci, navodi se u saopštenju Gradske skupštine. (Cdm.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,