Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napravili ste premasnu supu ili umak? Spasite ih ovim trikom

Preuzmite sliku

Postoje dva načina kako da odmastite premasnu supu. Prvi je da pričekate da se ohladi ili da je stavite u frižider. Nakon nekoliko sati na vrhu supe će se stvorit sloj masnoće. Tada je samo pokupite kašikom i bacite.

Međutim postoji i jedan puno brži način. Na premasnu supu stavite list zelene salate, pričekajte kratko, do pola minute, izvadite ga i bacite. List salate pokupit će višak masti. Možete ponavljati ovo više puta dok supa ne bude masna onoliko koliko želite.  Na isti način možete odmašćivati i masne umake. 

Želite li u startu biti sigurni da vam supa neće biti masna, otklonite većinu masti s mesa, ali nemojte ipak sve jer tada neće biti ukusna. Ako stavljate piletinu, maknite većinu kožice, ili na junetini masne dijelove. 

Top-trikovi za super supu:

Prerijetka supa – postat će gušća dodate li joj malo krušnih mrvica ili naribanog oguljenog krompira. Ako dodajete krompir pustite da se kuha još 10-ak minuta.

 • Preslana supa – stavite 2-3 oguljena krompira, skuhajte i potom ih izvadite. Možete dodati i decilitar do dva vode. 

  Okruglice od griza – bit će velike i lijepe ako na vrh noža u smjesu dodate sode bikarbone.

  Supu nikad nemojte kuhati na prejakoj vatri jer će voda tada prebrzo ispariti, a meso ostati suho. Krčkajte je na laganoj vatri, tako da lagano baca ‘ključ’ na površini.

  Supa će biti ukusnija ako u nju stavite više vrsta različitog mesa, npr. junetinu, piletinu i janjetinu zajedno.

  Što više povrća stavite, to će biti ukusnija. Samo imajte na umu vrijeme kuhanja različitog povrća. Celer će se kuhati duže i možete ga odmah staviti s mesom, mrkva nešto kraće, a brokula će biti kuhana već za 10 minuta. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,