Postoje dva načina kako da odmastite premasnu supu. Prvi je da pričekate da se ohladi ili da je stavite u frižider. Nakon nekoliko sati na vrhu supe će se stvorit sloj masnoće. Tada je samo pokupite kašikom i bacite.
Međutim postoji i jedan puno brži način. Na premasnu supu stavite list zelene salate, pričekajte kratko, do pola minute, izvadite ga i bacite. List salate pokupit će višak masti. Možete ponavljati ovo više puta dok supa ne bude masna onoliko koliko želite. Na isti način možete odmašćivati i masne umake.
Želite li u startu biti sigurni da vam supa neće biti masna, otklonite većinu masti s mesa, ali nemojte ipak sve jer tada neće biti ukusna. Ako stavljate piletinu, maknite većinu kožice, ili na junetini masne dijelove.
Top-trikovi za super supu:
Prerijetka supa – postat će gušća dodate li joj malo krušnih mrvica ili naribanog oguljenog krompira. Ako dodajete krompir pustite da se kuha još 10-ak minuta.
Preslana supa – stavite 2-3 oguljena krompira, skuhajte i potom ih izvadite. Možete dodati i decilitar do dva vode.
Okruglice od griza – bit će velike i lijepe ako na vrh noža u smjesu dodate sode bikarbone.
Supu nikad nemojte kuhati na prejakoj vatri jer će voda tada prebrzo ispariti, a meso ostati suho. Krčkajte je na laganoj vatri, tako da lagano baca ‘ključ’ na površini.
Supa će biti ukusnija ako u nju stavite više vrsta različitog mesa, npr. junetinu, piletinu i janjetinu zajedno.
Što više povrća stavite, to će biti ukusnija. Samo imajte na umu vrijeme kuhanja različitog povrća. Celer će se kuhati duže i možete ga odmah staviti s mesom, mrkva nešto kraće, a brokula će biti kuhana već za 10 minuta. (24sata.hr)